Υπερσύγχρονα μέσα στον πόλεμο με τον καρκίνο

AKTINOTERAPEIA

AKTINOTERAPEIAΜε δύο επιταχυντές νεότερης τεχνολογίας από κείνους που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας είναι στελεχωμένο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και με τον τρόπο αυτό προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπείες.

Σήμερα, η ανάγκη για ακτινοθεραπεία στη χώρα μας υπολογίζεται σε 25.500 ασθενείς, συνυπολογίζοντας την εκτίμηση του προγράμματος Globocan (2012) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Ελλάδα για το 2015 θα είναι 42.000.

 

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εξοπλισμού είναι 5,9 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού, ενώ στη χώρα μας η αναλογία αυτή διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα, δηλαδή στα 3,3 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού – στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και στη χώρα μας υπάρχουν 15 δημόσια κέντρα ακτινοθεραπείας, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, 3.000 ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία λόγω κόστους, χρόνου αναμονής και χρόνου ταξιδιού. Ο μέσος όρος χρόνου αναμονής για θεραπεία ανέρχεται σε δύο μήνες. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός γραμμικών επιταχυντών, οι οποίοι εκπέμπουν ελεγχόμενες δόσεις ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα, είναι 38 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά τα 24 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή ποσοστό 63%, ενώ τα υπόλοιπα σε ιδιωτικά.

Τέλος, σύμφωνα με τα διεθνή και πάλι πρότυπα, ο προτεινόμενος χρόνος ταξιδιού για τα κέντρα θεραπείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Η έρευνα του ΙΣΝ που έγινε για χρόνο ταξιδιού 60 λεπτών έδειξε ότι τα 15 υπάρχοντα κέντρα ακτινοθεραπείας καλύπτουν σχετικά ικανοποιητικά τις εγχώριες ανάγκες, όμως εάν ένας επιταχυντής στη Λάρισα ή στην Αλεξανδρούπολη τεθεί εκτός λειτουργίας, ο ασθενής θα πρέπει να ταξιδέψει 2,5-3 ώρες για το κοντινότερο κέντρο. Συγκεκριμένα, παρωχημένης τεχνολογίας είναι 8 από τους 9 γραμμικούς επιταχυντές στην Αθήνα (σε δημόσια κέντρα), 3 από τους 5 στη Θεσσαλονίκη, και οι 2 υπάρχοντες σε Λάρισα και Ηράκλειο αντίστοιχα, 2 εκ των 3 στην Πάτρα και ο ένας στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο επιταχυντές στα Ιωάννινα είναι νεότερης τεχνολογίας.

Με τη δωρεά των 16 εκατ. που εγκρίθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα αντικατασταθούν οι παλαιάς τεχνολογίας επιταχυντές σε επτά δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης, θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού κάθε νοσοκομείου για τη χρήση του νέου επιταχυντή, ενώ θα προωθηθεί η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.