Στην “τελική ευθεία” μπαίνουν πλέον οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου “CULTURAL LANDS” το οποίο έχει ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα “INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020” και για το Δήμο Ζίτσας αφορά στη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Ευεργετών στην Τ.Κ. Γραμμένου.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ως επικεφαλής εταίρος του έργου και ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, την Τετάρτη (13/12/2017) συμμετείχαν σε τεχνική συνάντηση στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε συνοπτικά το έργο και εγκρίθηκαν τα οικονομικά του δεδομένα ανά δράση και κωδικό. Έτσι, “ανοίγει ο δρόμος” για την υπογραφή της σύμβασης του έργου, στις αρχές του 2018.
«Στόχος των εταίρων του προγράμματος, είπε ο Δήμαρχος Ζίτσας με αφορμή τη συνάντηση, είναι να δημιουργήσουμε ένα θεματικό μονοπάτι που θα αναδεικνύει το έργο και τη ζωή των Εθνικών μας Ευεργετών με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που σε δύσκολες εποχές με ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία προσέφεραν τα πάντα για τη στήριξη της πατρίδας και την ενίσχυση του λαού της».
Tο “CULTURAL LANDS” προϋπολογισμού 200.000 ευρώ για το Δήμο Ζίτσας, περιλαμβάνει κυρίως έργα υποδομής (65% του Π/Υ) τα οποία αφορούν στην διαμόρφωση του ιστορικού κτιρίου της Καπλάνειου Σχολής σε Μουσείο Ευεργετών και στη ψηφιακή καταλογράφηση ιστορικών κειμένων και βιβλίων που διασώθηκαν και διατέθηκαν από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Γενικότερα, το έργο αποσκοπεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών διάσωσης-ανάδειξης και προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και περαιτέρω προώθηση του θεματικού τουρισμού στη περιοχή παρέμβασης του, που είναι οι Δήμοι Ζίτσας και Μετσόβου και η Περιφέρεια Αργυροκάστρου από την πλευρά της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται δράσεις εσωτερικών διαμορφώσεων και προμήθειας ειδικού εξοπλισμού σε επιλεγμένα ιστορικά κτίρια της διασυνοριακής περιοχής, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως μουσεία προβολής της πολιτισμικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς της περιοχής παρέμβασης του έργου. Απώτερος σκοπός των δράσεων είναι η ένταξη των κτιρίων αυτών σε ένα θεματικό τουριστικό μονοπάτι με έμφαση στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής.
Να σημειωθεί ότι το “CULTURAL LANDS” και το“WINCOME” είναι τα δύο έργα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας και εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο διασυνοριακό πρόγραμμα “INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020”. Μία προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά από την πλευρά του Δήμου γεγονός, που παρατήρησε στη διάρκεια της συνάντησης και ο Συντονιστής του προγράμματος Γεώργιος Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας το Δήμο Ζίτσας στο “INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020” ευχόμενος καλή και εποικοδομητική συνεργασία.
Στις αρχές του επόμενου μήνα θα ακολουθήσει ανάλογη τεχνική συνάντηση και για το έργο “WINCOME” που αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμπελουργίας και των οινικών προϊόντων της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας.
{jathumbnail off}