Η πλήρης επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρεία PGS ολοκληρώθηκε όπως είχε προβλεφθεί από τα χρονοδιαγράμματα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε χώρες όπως η ΝΑ Ιταλία και η Αλβανία. Η επεξεργασία δηλαδή δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται… πιο κοντά στον μαύρο χρυσό.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού.
Τα υψηλής ποιότητας δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για τον σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ (data room) και θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν αντίστοιχα “data rooms” σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο.
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο “Greece MegaProject” πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.