ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ: Μια ανάσα από τα σύνορα, μέσα στις ιχθυοκαλλιέργειες

SAGIADA_IXΣτο τέλος της Λωρίδας Σαγιάδας, στην άκρη του όρμου του Αετού, σε ένα απόκρημνο βουνό που βρίσκεται 40-50 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και λίγα μόλις μέτρα πριν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, θέλουν να εγκαταστήσουν την “μονάδα τους” τους οι “επενδυτές” τη Ασφαλτικά Σαγιάδας ΑΕ.

Το τοπίο μπροστά ειδυλλιακό: Τα παράθυρα των σπιτιών της Κέρκυρας στα 3 ναυτικά μίλια, διακρίνονται ολοκάθαρα… η θάλασσα καταγάλανη και ανοιχτή, 5 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας μέσα και μερικές ψαρόβαρκες επαγγελματιών αλιέων από τη Σαγιάδα που προσπαθούν να αλιεύσουν, αφού εξ΄αιτίας της παρουσίας των ιχθυοκαλλιεργειών, ψαρότοποι δημιουργήθηκαν στην περιοχή…

Η λωρίδα Σαγιάδας, η πιο αναπτυγμένη περιοχή της χώρας μας στις ιχθυοκαλλιέργειες, έχει μερίδιο εξαγωγών που ανέρχεται στο 10% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας και το 5% της πανευρωπαϊκής.

Βασικός προορισμός η Ιταλία, χωρίς μεσάζοντες, αφού 30 χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση μονάδας εκεί… οι ιχθυοκαλλιέργειες δημιούργησαν δίκτυο, συνεργασίες και κυρίως ποιότητα και φήμη.

Αυτά προσπαθούν να προστατέψουν σήμερα, επισημαίνοντας, ότι εκτός από το δικό τους κέρδος, υπερασπίζονται τη δουλειά 360 μόνιμων και νόμιμων υπαλλήλων, (στην πλειοψηφία τους Έλληνες) και περί τα 60εκ. “συνάλλαγμα” που εισάγεται στη χώρα μας ετησίως.

Εικοσιπέντε μονάδες, βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί που η πολιτεία τις έστειλε, με 25 φύλακες νυχθημερόν να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα… σε ένα 2 -3 χιλιομέτρων…

Μάλιστα, υπάρχει απόφαση τόσο του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας, να απομακρυνθούν και οι τελευταίες μονάδες από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας και να μετακομίσουν στη Λωρίδα.

Όλα αυτά όμως πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Δεν τα έλαβαν υπόψιν τους, όσοι θέλησαν με συνοπτικές διαδικασίες να κλείσουν μία υπόθεση που ταλαιπωρεί το Νομό δέκα χρόνια και να αδειοδοτήσουν τα ασφαλτικά. Μία μονάδα δηλαδή, με βασική πρώτη ύλη το πετρέλαιο και το μαζούτ, εν δυνάμει άκρως επικίνδυνη.

Μία τέτοια δραστηριότητα αλλάζει άρδην την εικόνα της περιοχής και την πλήττει καίρια την παραγωγική βάση.

Αυτές ήταν οι επισημάνσεις που έγιναν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Σαγιάδα, την οποία έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Γιάννης Χεκίμογλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος και ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ