Για πρώτη φορά, απογραφή της ελληνικής μειονότητας

ARGYROKASTRO

ARGYROKASTROΕντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της καταγραφής μελών της Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική Αλβανία, καταγραφή που έγινε από την Ομόνοια και είχε εθελοντικό χαρακτήρα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 286.852 μέλη της μειονότητας, εκ των οποίων το 30% δηλαδή περίπου 86.000 συμπληρώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία είναι η έκφραση του αριθμητικού μεγέθους και της γεωγραφικής επέκτασης των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», δήλωσε ο κ. Μπολάνος, πρόεδρος της Ομόνοιας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα σε συνέντευξη τύπου.

 

“Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι το 50% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αλλά διατηρούν επαφές με τα πάτρια εδάφη τους και το 70% αυτών επισκέπτονται πάνω από τρεις φορές το χρόνο, την περιοχή τους” σύμφωνα με τον κ. Μπολάνο.

Συνολικά 85.841 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν στην περιοχή του Αυλώνα, στο Αργυρόκαστρο 51.067, στην Κορυτσά 33.561 στην υπόλοιπη επικράτεια και τα Τίρανα 32.298, ενώ το υπόλοιπο των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκαν από τα μέλη των ομογενών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, κλπ.

Σε ότι αφορά ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εκείνο της θρησκευτικής πίστης προκύπτει ότι στο σχετικό ερώτημα έχουν απαντήσει άνω του 90%, δηλαδή 259 000 ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ το υπόλοιπο απλώς δεν συμπλήρωσε το σχετικό τετράγωνο.

Το 65%, των συμμετεχόντων στη διαδικασία Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δηλαδή 186 454 δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική, ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί η Βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της ελληνικής καθώς και της Αλβανικής.

Η διαδικασία έφερε στο φως επίσης ένα ενδιαφέρον δημογραφικό εύρημα που αφορά στην αναλογία των ελληνικών πληθυσμών που ζουν στα χωριά και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα σε μια αναλογία 60% προς 40% περίπου.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία των γενικών αποτελεσμάτων απ’ την έως τώρα επεξεργασία που αφορούν στην ηλικιακή δομή της κοινότητας των Ελλήνων στην Αλβανία, το μορφωτικό επίπεδο, τους γάμους και τα μεγέθη των οικογενειών τα οποία στην πορεία η Γραμματεία θα κοινοποιήσει.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλης μίλησε στα Τίρανα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, για την κατάσταση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και τα δικαιώματα της, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας απ’ την υπογραφή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στάθηκε ειδικά στο τεράστιο χάσμα μεταξύ λόγων κι έργων, νομοθέτησης και εφαρμογής με ιδιαίτερη αναφορά στο σεβασμό του δικαιώματος χρήσης της μητρικής γλώσσας στο δημόσιο βίο, και την εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι φέτος τα μειονοτικά σχολεία λειτουργούν χωρίς βιβλία στην ελληνική (μόνο 13 τίτλοι από 65), στην αναμενόμενη διοικητική διαίρεση όπου ακόμη οι ελληνικές κοινότητες δεν έχουν κληθεί σε διαβούλευση ενώ υπάρχουν κι άλλα δεκάδες παρόμοια προβλήματα.