Πραγματική μάχη δίνουν καθημερινά οι έλληνες ασθενείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά και φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα. Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γαιτρών Δημήτρης Βαρνάβας.
Προκαταρκτικά αποτελέσμα από μελέτη που εκπονεί η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών και παρουσιάστηκαν από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη δείχνουν ότι:
– το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, ενώ και η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης δυσχεραίνουν τη συνέχιση της θεραπείας,
– το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Αυτό έχεις ως συνέπεια το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει μια δόση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.
Επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι έλληνες ασθενείς, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι «το σύστημα υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση» και χαρακτήρισε την κατάσταση των νοσοκομείων τραγική.
«Η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς. Η συνεχής εφημέρευση των γιατρών λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε εξουθενωτικές καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας και υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς».
{jathumbnail off}