Διευρύνεται και κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

BOYLH_SHMAIA_LEFTAΔιευρύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με τη σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται στα άκρα, ενώ στον… χορό μπαίνουν πλέον και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για επιπλέον πολιτικά πρόσωπα, πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο τελευταίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο δεν εξήγησε το πώς έδωσε συγκεκριμένα ονόματα στον Γιάννη Καπελέρη του ΣΔΟΕ για έλεγχο του φορολογικού τους προφίλ, αφού δεν είχε -όπως είπε- διαβάσει τη λίστα.

Μετά την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή καταλογίζοντας ποινικές ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του, στην Ιπποκράτους κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση στοχοποιώντας τον αρχηγό του 2ου κόμματος και να λεηλατήσει ψήφους από τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σήμερα συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία και στη συζήτηση στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια μιας μικρής τελετής για την κοπή της πίτας που προηγήθηκε της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος -κρατώντας στο χέρι του το μαχαίρι με το οποίο θα έκοβε την πίτα- εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύοντας αιχμηρό χιούμορ.

Δεχόμαστε μεγάλη επίθεση γι’ αυτό καλού κακού κρατάω μαχαίρι, είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πυλώνες που είναι ο εκ νέου εγκωμιασμός της βίας από τη μία και η ποινικοποίηση και στοχοποίηση από την άλλη. Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως “και χτες είδαμε ένα κείμενο που εμφανίσθηκε ως νομικό κείμενο, όμως αυτό το κείμενο έμοιαζε με προκήρυξη για τη βίλα Αμαλία”.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως πρόσωπο-κλειδί την υπόθεση της λίστας είναι ο Ιωάννης Διώτης και κάθε μέρα που θα περνά θα αποκαλύπτεται ο ρόλος του, ενώ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι είναι έκθετος καθώς επιβεβαίωσε ότι δεν ενημέρωσε τον Ευ. Βενιζέλο όταν του παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν ελάφρυνε τη θέση του, έπεσε σε αντιφάσεις, προσπάθησε να χτίσει συμμαχίες και συνεχίζει να λέει ότι δεν ξέρει πού είναι το πρωτότυπο cd.

Στην Κ.Ο. του κόμματός του μίλησε σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η έρευνα της δικαιοσύνης και η αποκάλυψη της αλήθειας δεν συνιστούν ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, απαντώντας έτσι σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του προανακριτική επιχειρεί να κάνει αυτό.

“Η έρευνα της δικαιοσύνης και η αποκάλυψη της αλήθειας δεν συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ούτε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης θα έπρεπε κανονικά να συνιστά. Η αναζήτηση της αλήθειας και η δικαιοσύνη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για όλους, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: “Αλλά πάει πολύ να μιλάνε για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής όσοι νομοθέτησαν τη διαπλοκή και πολιτικοποίησαν όλο τον ποινικό κώδικα για να πετύχουν την ατιμωρησία. Όσοι και όσες κρατούσαν στα συρτάρια τους επί μήνες τη λίστα Λαγκάρντ και την ίδια ώρα μιλούσαν για σωτηρία της χώρας, πετσοκόβοντας μισθούς συντάξεις, και δικαιώματα. Πάει πολύ”.

Σήμερα συνεδρίασε και η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συνέταξαν την οριστική τους πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην πρωθυπουργούς κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο, καθώς και για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Για να καταθέσουν την πρότασή τους στη Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές 30 βουλευτών και ο Πάνος Κάμμενος έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τους ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου, ενώ δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα του θα υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις για προανακριτική.

Μετά τη συνάντησή του με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο Π. Καμμένος δήλωσε: “Ο ελληνικός λαός απαιτεί εκείνοι οι οποίοι παρανόμισαν ότι πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και εδώ πρέπει να φανεί η πολιτική βούληση των εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, προκειμένου να αποδοθεί Δικαιοσύνη”.

Το απόγευμα ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε πως όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα προσυπογράψουν την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 30 βουλευτών και έτσι μετά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή θα στηθούν τέσσερις κάλπες μιας και πλέον θα υπάρχει και πρόταση για παραπομπή και των Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, χαρακτήρισε “απόλυτα συνένοχο” τον Λ. Παπαδήμο και πρόσθεσε: “Η Χρυσή Αυγή θα φροντίσει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στο μνημόνιο, ο Γ. Παπανδρέου τον οποίο συγκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος έχει ασφαλώς ευθύνες και για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ