Με μία εγκάρδια ομιλία αλλά και με ξεχωριστά δώρα, δείγματα της γιαννιώτικης αργυροχοΐας και του πνευματικού πλούτου της περιοχής, υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών Υπουργός Εσωτερικών, είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλά τον χώρο της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά της..
Και πτυχές της συνεργασίας που είχαν κατά το παρελθόν του θύμισε καλωσορίζοντάς τον ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Στα 103 χρόνια, ελεύθερου βίου, όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, η Ήπειρος έζησε δύσκολες καταστάσεις, όμως οι Ηπειρώτες με πείσμα και σκληρή δουλειά κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.
Σήμερα, συνέχισε, οι καταστάσεις είναι και πάλι δύσκολες, μόνο που αυτή τη φορά εχθρός είναι η νοοτροπία από τα χρόνια της πλασματικής ευμάρειας.
«Η καλύτερη τιμή σε όλους όσους θυσιάστηκαν είναι να μετατρέψουμε την Ήπειρο σε πρότυπο αξιοβίωτης ανάπτυξης, τόπο που θα προσφέρει στην Ελλάδα και θα μπορεί να κρατά εδώ τους ανθρώπους της», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Καχριμάνης προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ενθύμιο της παρουσίας του στα Γιάννινα, ένα δείγμα της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, ένα βιβλίο έκδοση της Περιφέρειας Ηπείρου και το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα για τον Άγιο Κοσμά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την υποδοχή και στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα μηνύματα από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.
Επεσήμανε πως «η ιστορία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του Έθους μας, του Έθνους των Ελλήνων» και επισήμανε τις πραγματικές εθνικές ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και των ανθρώπων της από την Μεταβυζαντινή περίοδο και ύστερα, οι οποίες εκπέμπουν στο διηνεκές αντίστοιχα, άκρως διδακτικά μηνύματα για τον λαό και το έθνος.
«Επειδή το επιβάλλει η σημερινή επέτειος, κάνοντας ένα χρονικό άλμα ξεκινώ από το μήνυμα της Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της ηπείρου, το μήνυμα της ομοψυχίας. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913 και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου αποτελούν μία από τις σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο.
» Ταυτοχρόνως και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων.
» Το άλλο μήνυμα της Ηπείρου είναι εκείνο που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες που κατάγονται από αυτήν και αφιέρωσαν την περιούσια τους για την ανόρθωση της καθημαγμένης Ελλάδας.
» Οι μεγάλοι ευεργέτες της Ηπείρου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους μεγάλους ευεργέτες, μας διδάσκουν κυρίως σήμερα το νόημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό και, επέκεινα, την κοινωνική συνοχή μέσα σε ένα πρωτόγνωρο, εν καιρώ ειρήνης κλίμα ανθρωπιστικής κρίσης» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
{jathumbnail off}