– Πώς καταρτίζονται οι λίστες των υποψηφίων
Από χθες ουσιαστικά και με τις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησε η νέα προεκλογική περίοδος για τη χώρα. Μία προεκλογική περίοδος που θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και σίγουρα περισσότερες δυσκολίες καθώς αυτή τη φορά θα απουσιάζουν οι υποψήφιοι που θα δίνουν τη μάχη του σταυρού.
Η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θεωρείται η 17η Ιουνίου.
Η βουλή αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη 17 Μαΐου με την ορκωμοσία των βουλευτών, την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και θα διαλυθεί το Σάββατο 19 Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές είναι μετά από 21 εργάσιμες ημέρες.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα κόμματα ακόμα και αυτά που δεν πήραν το εισιτήριο (3%) για την είσοδο στην βουλή.
Στην νέα εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς θα διεξαχθούν με λίστα. Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα χωρίς να επιλέξουν κάποιο υποψήφιο από αυτό.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα προκύψουν και οι νέοι βουλευτές. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι στη πρώτη γραμμή της μάχης θα βρεθούν λίγοι εκ των υποψηφίων, αυτών που ουσιαστικά η επανεκλογή δεν είναι απολύτως διασφαλισμένη.
Όσοι θα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αλλά και όσοι θα είναι κάτω του αριθμού των εκλόγιμων δύσκολα θα δώσουν τη μάχη με αξιώσεις ή με τις ίδιες αξιώσεις που την έδιναν προ της 6ης Μαΐου.
Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Αυτό σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος γιατί στην πράξη μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά στην παρούσα φάση όπου οι ισορροπίες στα κόμματα κρέμονται από μία κλωστή.