Απολογισμός που… ξεχείλιζε εκατομμύρια, αλλά ούτε ένα έργο στο Δήμο από το ΕΣΠΑ!

dimarxos poli

dimarxos poli

Είχε αριθμούς, είχε πολλά εκατομμύρια, είχε και αντιπαράθεση, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κατά την οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής. Τον ένα τρίτο του συνολικού χρόνου, τον κάλυψε η εισήγηση του δημάρχου… Ήταν ιδιαιτέρως μακροσκελής και από την αντιπολίτευση, σχεδόν όλες τις παρατάξεις, χαρακτηρίστηκε ως προγραμματική ή προεκλογική!!!

Ο Θωμάς Μπέγκας, ζηλεύοντας ολίγον τους πάλαι ποτέ πρωταθλητές των Ιωαννίνων, υποστήριξε ότι σήμερα, ο Δήμος είναι αυτός που έχει δημοπρατήσει τα περισσότερα έργα σε όλη την Ελλάδα… Βέβαια ο Νίκος Γκόντας δεν θα μπορούσε να του χαρίσει τον τίτλο, επαναλαμβάνοντας, όπως κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, ότι επί ημερών του ο Δήμος είχε χαρακτηριστεί… πρωταθλητής των έργων!!!

Το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει καταφέρει να εντάξει ούτε ένα έργο στο ΠΕΠ, παρότι η Δημοτική Αρχή έχει διανύσει το μισό της θητείας της και το πρόγραμμα τρέχει για τρίτη χρονιά!

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, μόλις στις τελευταίες προσκλήσεις, υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση τα δύο πρώτα έργα, το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου και η κατασκευή Νηπιαγωγείου στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους.

Κατά τα λοιπά αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να απαριθμήσει τα έργα που…. θα γίνουν μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης με συνολικό προυπολογισμό τα 80 εκατομμύρια ευρώ!

apologi anatoli

«Μέχρι το τέλος του 2017 θα είμαστε έτοιμοι σε σημαντικό βαθμό για την ωριμότητα έργων και δράσεων που περιέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση τους σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Πρόκειται για παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 80,6 εκ. Ευρώ, που – όπως είπα- επανασχεδιάζουν τον “χάρτη” του Δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν είναι:
-η ανάπλαση του παραλίμνιου αστικού μετώπου, που θα φέρει το γιαννιώτη και τον επισκέπτη κοντά στη λίμνη,

-η ενοποίηση της παραλίμνιας διαδρομής από Πέραμα μέχρι Μάτσικα, (μια περιοχή όπου σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση στη λίμνη) με τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου

-η δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με την ενοποίηση όλων των πολιτιστικών διαδρομών και την ανάδειξη νέων μνημείων, όπως τα οθωμανικά λουτρά που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε λειτουργικό πόλο έλξης, όπως την οθωμανική βιβλιοθήκη που θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε ένα διαδραστικό χώρο πολιτισμού.

– η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Διοικητικού Κέντρου-Δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ αντάξιο του Δήμου Ιωαννιτών

-η κατασκευή ενός νέου αναπτυξιακού άξονα, του δακτυλίου της πόλης

Εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ασκήθηκε σκληρή κριτική, στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής. «Παραλάβετε έναν δήμο πρωταθλητή των έργων και σήμερα είναι ουραγός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. Υποστήριξε ακόμη ότι απουσιάζει η δουλειά και τα έργα πνοής, ενώ χαρακτήρισε ως εικονική πραγματικότητα τον απολογισμό.

Προγραμματική δήλωση, αποκάλεσε τον απολογισμό ο Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρέπουσα.

«Ακούσαμε την προεκλογική ομιλία του 2016 ή του 2019… Ένα σύνολο επιθυμιών… Αλαζονική και χωρίς καμία αυτοκριτική», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Μαλάμος άσκησε κριτική εφ’ όλης της ύλης, με εκτενείς αναφορές στις μνημονιακές πολιτικές και στις δυνάμεις που τις υπηρετούν με δραματικά αποτελέσματα για την κοινωνία.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι αλλά και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ανταλλάσσοντας συχνά «κορώνες» για όσα θέματα απασχολούν την περιοχή…

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ