Μνήμες από τις χειρότερες εποχές των ελληνοαλβανικών σχέσεων έχουν ξυπνήσει τις τελευταίες ώρες στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η όξυνση που ξεκίνησε από το Δεκαπενταύγουστο στην περιοχή της Πρεμετής μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται και δυστυχώς οι χειρισμοί που γίνονται και από τις δύο πλευρές είναι κάτι χειρότερο από ερασιτεχνικοί.
Αποτέλεσμα αυτών είναι ουσιαστικά να έχει δυσχεράνει η μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη. Εδώ και λίγες ώρες, από το μεσημέρι της Τετάρτης η Αλβανική πλευρά έχει σκληρύνει ιδιαίτερα τη στάση της. Ενδεικτικό είναι ότι δεν επέτρεψε στην Κακαβιά την είσοδο σε τέσσερις Έλληνες πολίτες απαιτώντας μία σειρά εγγράφων (όπως πρόσκληση και χώρο διαμονής στην Αλβανία).
Βέβαια είχε προηγηθεί η λήψη αυστηρών μέτρων από την Ελληνική πλευρά, η οποία επιχείρησε αιφνιδίως να σφραγίσει τα σύνορα.
Η εντολή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δόθηκε από κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι άγνωστο δε εάν έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών και εάν έχει την έγκρισή του. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για μία «συνταγή» που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει αποτύχει παταγωδώς.
Έτσι οι Αλβανοί κλιμακώνοντας την ένταση, σφραγίζουν ουσιαστικά από το μεσημέρι τα δικά τους σύνορα, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο Ελλήνων πολιτών, γεγονός που αν διαρκέσει θα έχει τεράστιες συνέπειες για δεκάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα.
Οι εικόνες που εκτυλίσσονται στην Κακαβιά τις τελευταίες ώρες παραπέμπουν στις δυσκολότερες εποχές της δεκαετίας του ενενήντα, με πολίτες να ταλαιπωρούνται κι πολλούς άλλους να υποχρεώνονται να επιστρέψουν πίσω.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Πρεμετή παραμένει έκρυθμη, με δεκάδες ορθοδόξους να βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τον Ναό των Εισοδίων της Παναγίας και να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στα συνεργεία του τοπικού δήμου να εισέλθουν για εργασίες προκειμένου να την μετατρέψουν σε πολιτιστικό κέντρο.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το διάβημα και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε σε υψηλούς τόνους, δείχνει απλό θεατής των γεγονότων, χωρίς να προχωρά σε καμία κίνηση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και αποκατάσταση της ομαλότητας.