Εγκλωβισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να ξεπεράσει το έτος, θα μείνουν στην Ελλάδα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η συμφωνία με την Τουρκία, εφαρμόζεται μετ’ εμποδίων.
Η απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, για παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η Βαλκανική οδός, για τους επόμενους εννέα μήνες θα παραμείνει κλειστή, που πρακτικά σημαίνει ότι οι πενήντα και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες, θα εξακολουθούν να φιλοξενούνται στα Κέντρα που δημιουργήθηκαν ή και σε άλλα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.
Πρακτικά λοιπόν, παύουν να έχουν την μορφή των προσωρινών.
Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.
Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο.
Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.
Αίνιγμα παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Αλβανία, η οποία φαίνεται ότι εξακολουθεί να διαπραγματεύεται οικονομικά ανταλλάγματα με την Ευρωπαική Ένωση, ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι φόβοι για τη δράση κυκλωμάτων που θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν πρόσφυγες τόσο από τα μονοπάτια της μεθορίου όσο και μέσω της Αδριατικής οδού.
{jathumbnail off}