Έρευνα το ΑΠΘ: Προσοχή στα τζάκια

Για το «νέφος εσωτερικού χώρου» προειδοποιούν με έρευνά τους επιστήμονες του ΑΠΘ, που εντόπισαν ότι μετά από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού, στο δωμάτιο όπου καίει εμφανίζονται συγκεντρώσεις σωματιδίων υψηλότερες ακόμα και από τον δρόμο!

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η ρύπανση στο σαλόνι μας μπορεί τις ώρες εκείνες να είναι μεγαλύτερη από ότι στους δρόμους της πόλης.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την Καθημερινή, ασχολήθηκαν με την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων και για το σκοπό αυτό ερεύνησαν 40 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που καίνε τζάκια και ξυλόσομπες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στα σπίτια αυτά, όπου χρησιμοποιούν καύση ξύλων για την θέρμανση, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι κατά μέσο όρο 3,5 φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις «καπνιάς» που γίνεται εύκολα αντιληπτή, αλλά για ένα αόρατο «σύννεφο» μικροσκοπικών τοξικών σωματιδίων που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την υγεία και ενισχύουν τον κίνδυνο για αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Το τζάκι είναι για τα χωριά, όχι για τις πόλεις. Αν παρόλα αυτά κάποιος επιμένει, οφείλει να περιορίσει τις ώρες χρήσης, να καίει ξύλα άριστης ποιότητας και να αντιμετωπίσει την ατελή καύση είτε με μια συσκευή που τροφοδοτεί αέρα από πάνω προς τα κάτω είτε με ενεργειακό τζάκι», επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην Καθημερινή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ