Με ένα –το δεύτερο- μεγαλοπρεπές «όχι» από την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισε ο… φαύλος κύκλος της επιβολής προστίμων στις δύο μεγάλες μονάδες εμφιάλωσης νερού που είχε ανοίξει η Δημοτική Αρχή από τα τέλη του καλοκαιριού. Με το επιχείρημα της έλλειψης άδειας εμπορίας νερού που όφειλαν να έχουν εκδώσει από τις υπηρεσίες του, ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να επιβάλλει πρόστιμο τριών εκατομμυρίων περίπου στις δύο μονάδες. Τον Σεπτέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει όχι στην επιβολή του προστίμου στην επιχείρηση ΒΙΚΟΣ και επανέλαβε το όχι, μάλιστα πιο διευρυμένο και για την επιχείρηση ΖΑΓΟΡΙ.
Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό ήταν επανάληψη της προηγούμενης, με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους να υποβάλλουν τα ίδια ερωτήματα… Ζημιώθηκε ο δήμος από την απουσία της συγκεκριμένης άδειας; Η απάντηση ήταν αρνητική. Η απουσία της άδειας δεν προκάλεσε καμία οικονομικά ζημιά στο Δήμο, δεν επέφερε κανένα οικονομικό όφελος στις επιχειρήσεις.
Τι έμεινε από το θέμα που ανέκυψε και πήρε πανελλαδικές διαστάσεις; Μία σοβαρή κρίση από το πουθενά την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν οι δύο μονάδες, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό…
Τι έμεινε για την Δημοτική Αρχή; Δύο πολιτικές ήττες καθώς η ίδια – δια της οικονομικής επιτροπής- έκανε την εισήγηση για την επιβολή των προστίμων και μέλη της ίδιας συν συμβούλους της αντιπολίτευσης την απέρριψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πιο οξύμωρο δε ήταν το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ψηφίσει υπέρ του προστίμου στην βιομηχανία ΧΗΤΟΣ, κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πριν μερικές ημέρες και ψήφισαν κατά της επιβολής προστίμου στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που κατατέθηκε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο στηρίχθηκε στη νομική γνωμοδότηση ότι η επιχείρηση ΖΑΓΟΡΙ στην προκειμένη περίπτωση, που παράγει φυσικό μεταλλικό νερό, οφείλει να διαθέτει άδεια εμπορίας και από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Θέση της εταιρίας η οποία είχε κατατεθεί εγγράφως είναι ότι διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Θέση την οποία επανέλαβε ο εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης Βασίλης Χήτος που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Βασίλης Χήτος έκανε μία ουσιαστική και περιεκτική τοποθέτηση, με τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: Το ιστορικό της επιχείρησης, την προσφορά της στην τοπική οικονομία, την άμεση και καθολική ανταπόκριση στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τον Δήμο και την διαχείριση κρίσης που κλήθηκε να κάνει όπως και η βιομηχανία ΒΙΚΟΣ που βρέθηκαν στον ίδιο παρονομαστή.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση δικαστικής αντιπαράθεσης με τον Δήμο και προκειμένου να υπάρξει άρση στο αδιέξοδο είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην έκδοση άδειας εμπορίας από τον Δήμο.
Ο κ. Χήτος, ανέφερε ότι η εταιρία στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της, έχει προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις, επενδύσεις που σήμερα έχουν φέρει το νερό ΖΑΓΟΡΙ πρώτο στην προτίμηση των καταναλωτών και την εταιρία στην πρώτη θέση σε μεριδιακή κατοχή. Απασχολεί 350 εργαζομένους, αυξάνοντας μάλιστα τις θέσεις εργασίες στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεν έκανε καμία περικοπή μισθού, στήριξε ευπαθείς ομάδες και στέκεται αρωγός σε δεκάδες εκδηλώσεις.
Τους τελευταίους μήνες η εταιρία απέσπασε χρυσό βραβείο εξαγωγικής δραστηριότητας και σήμερα το νερό ΖΑΓΟΡΙ συναντάται σε 32 χώρες του κόσμου.
Η συγκεκριμένη εταιρία λοιπόν βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρόστιμο του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες από τον θόρυβο που προκλήθηκε σε όλη την χώρα…
«Το νερό Ζαγόρι φαίνεται ότι λειτουργεί μη σύννομα.. Και βέβαια ο ανταγωνισμός εκτός Ιωαννίνων εκμεταλλεύεται το γεγονός με σκοπό να πλήξουν την φήμη και το κύρος των δύο υποδειγματικών εταιριών ΧΗΤΟΣ και ΣΕΠΕΤΑΣ, της περιοχής μας. Σταματήστε το τώρα. Είναι άδικο, είναι και επικίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χήτος.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι η εταιρία δεν οφείλει στον Δήμο, είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της και έτοιμη να καταθέσει το αίτημα για την έκδοση της άδειας που απαιτεί ο Δήμος.
Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους ήταν πολλές, χωρίς όμως να προστεθεί κάποιο καινούριο στοιχείο, πέραν των όσων είχαν ειπωθεί και κατά την ανάλογη συζήτηση για την επιβολή του προστίμου στη μονάδα ΣΕΠΕΤΑ.
Οι τοποθετήσεις ήταν λιγότερες και προήλθαν κυρίως από τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών που έκανε και την εισήγηση, τον αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα που κινήθηκε σε γραμμή διαφορετική από ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση και τον Δήμαρχο.
Υπέρ της επιβολής προστίμου τάχθηκαν οι Λάζαρος Νάτσης και Δημήτρης Τασούλας, άδικο και υπερβολικό το χαρακτήρισε ο Άρης Μπαρτζώκας, για άδικη και παράνομη εισήγηση περί επιβολής προστίμου μίλησε ο Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται όταν δεν έχει εξυπηρετηθεί οφειλή, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, υποστήριξε ότι η επιβολή προστίμου δεν εμπεριέχει διάθεση τιμωρίας των δύο βιομηχανιών, τις οποίες χαρακτήρισε ως πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος ουσιαστικά αναίρεσε τον εαυτό του! Στην προηγούμενη συνεδρίαση και για την περίπτωση της επιβολής προστίμου στη μονάδα Σεπετά, ο κ. Μανταλόβας ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της εισήγησης.. Στην προκειμένη περίπτωση έδωσε λευκή ψήφο, αναφέροντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίζει με διαφορετικά σταθμά!
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι από την απουσία της συγκεκριμένης άδειας ο Δήμος δεν ζημιώθηκε. Οι δύο εταιρίες δεν λειτούργησαν εκ του πονηρού καθώς οι συγκεκριμένες άδειες δεν παράγουν κόστος ή όφελος για τις ίδιες. Τέλος σημείωσε ότι οι δύο υποθέσεις είναι ίδιες και αυτό που τις διαφοροποίησε ώστε να γίνουν και δύο συνεδριάσεις είναι η διαφορετική προσέγγιση και επιχειρηματολογία.
Η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μεγαλύτερη μάλιστα από την προηγούμενη φορά, τάχθηκε κατά της επιβολής προστίμου με αποτέλεσμα η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής να απορριφθεί.
Από το σύνολο των παρόντων δημοτικών συμβούλων μόλις οκτώ ψήφισαν υπέρ του προστίμου. Πρόκειται για τους Γιώργο Βίνη, Βασίλη Τσαμπαλά, Γωγώ Γιώτη, Θωμά Γιωτίτσα και Ντίνα Μπακόλα από την πλειοψηφία και τους κυρίους Παππά, Νάτση και Τασούλα από την αντιπολίτευση.
Λευκή ψήφο έδωσαν οι Θανάσης Μανταλόβας, Δημήτρης Νάστος, Ελένη Βασιλείου, Δημήτρης Κατηρτσίδης, Δημήτρης Πάνου, Κώστας Γκέκας και Βαγγέλης Καραμπίνας.
Έτσι αυτό που μένει, ειδικά για την Δημοτική Αρχή, είναι το γεγονός ότι ασχολούμενη με τα νερά τα έκανε… πολιτική θάλασσα!