Στοίχημα οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, ήταν το βασικό θέμα  συνάντησης  που είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΝ.Π.Ε. οι κ.κ. Κ. Αγοραστός και Αλ. Καχριμάνης,  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Αντώνογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνη επισήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει  οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31/12/2019 και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για αυτή την παρέμβαση.

«Το 2019 που έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας είναι κοντά και πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοί οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης για να μην υπάρχουν πρόστιμα από πλευράς της  Ε.Ε. για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, κατά την οποία ζητήσαμε να μας δώσουν το υπόβαθρο που έχει το Δημόσιο για όλη την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτό να «κουμπώσουν» όσα θα προχωρήσουμε εμείς ανά Καλλικρατικό Δήμο με συντεταγμένες και τα οριζόμενα από το νόμο. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το έργο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας και τα εξής:

«Η εκτίμηση είναι πως για  όλη την Ελλάδα απαιτούνται 6 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των χαρτών. Εμείς ήδη στον αντίστοιχο κωδικό έχουμε 500.000 ευρώ, ποσό που βοηθάει για να ξεκινήσουμε τους χάρτες. Κατόπιν αυτού θα μας δοθούν οι προδιαγραφές από το Υπουργείο ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε τελειώσει.  Είναι  σπουδαίο να ξέρουμε ακριβώς που είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, όπως το θέλει  η Ευρωπαϊκή Αρχή που κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η προστασία της «Φέτας» για την οποία ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων της ΕΝΠΕ για την προστασία του  εθνικού μας προϊόντος και των παραγωγών από τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος.

 «Κατέθεσα τα συμπεράσματα που βγήκαν από την τελευταία σύσκεψη για το που πρέπει να παρέμβει νομοθετικά το κράτος για να εξασφαλίσει το θέμα της ονομασίας της φέτας, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από την εισαγωγή γάλακτος τουλάχιστον στα όρια της Ε.Ε.»., ανέφερε μεταξύ άλλων.