Στην αντεπίθεση περνά ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου με αφορμή τις αντιδράσεις για τις πέντε μονάδες που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή του, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζει τον περιβαλλοντικό ρόλο των συγκεκριμένων μονάδων, διευκρινίζει ότι οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από την περιοχή των Ιωαννίνων και καλεί τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε βιομηχανίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Το σημείο αυτό μάλιστα είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων κι αντιπαραθέσεων την ώρα που ούτως ή άλλως το κλίμα είναι τεταμένο με τον Δήμο Ζίτσας να κινείται δικαστικά και τις μονάδες τις ΒΙΠΕ να διατυπώνουν τις δικές τους αντιρρήσεις.
Ωστόσο το πρόβλημα της διαχείρισης των ζωικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων είναι υπαρκτό και κατά καιρούς έχει επισημανθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου αναφέρει:
“Με την παρούσα επιστολή ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ) επιθυμεί να γνωστοποιήσει και επισημάνει τις απόψεις του σχετικά με τις αντιδράσεις για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου «BIOENERSY PLANTS Μ.I.Κ.Ε.», «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε», «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μ.Ι.Κ.Ε.», «BIOKOMPOST ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε» και «ΒΙΟΜΕΤΗΑΝΕ Μ.Ι.Κ.Ε.» στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας.
Ο ΣΠΕΒ εκπροσωπώντας τα μέλη του, στηρίζει την υλοποίηση μονάδων βιοαερίου οι οποίες παρεμβάλλονται στα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων δημιουργώντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μονάδες οι οποίες αξιοποιούν τα παραγόμενα απόβλητα πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μειώνοντας το ρυπαντικό τους φορτίο και την αλόγιστη διάθεσή τους σε εδαφικούς και υδάτινους αποδέκτες. Πρόκειται για μονάδες που βοηθούν στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση των οσμών και της οπτικής ρύπανσης, με τελικό προϊόν το υγρό και στερεό λίπασμα που προκύπτει από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης.
Σε δεύτερη φάση από τα έργα βιοαερίου προκύπτουν και οικονομικά οφέλη στην περιοχή εγκατάστασης μιας και δημιουργούνται θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη στην μικροοικονομία της περιοχής. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και με την κατασκευή να γίνεται κυρίως από ελληνικές εταιρείες, ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης επιστρέφει στη χώρα.
Επιστρέφοντας στο περιβαλλοντικό κομμάτι, μιας και οι περισσότερες αντιδράσεις κινούνται γύρω από την διαθεσιμότητα της α’ ύλης και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διαχείριση όλων αυτών των ποσοτήτων στη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., ερχόμαστε να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα παραγόμενα αυτών απόβλητα από το νομό Ιωαννίνων είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τα εν θέματι έργα βιοαερίου. Σύμφωνα επίσης, με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, για το έτος 2016, μόνο στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Ιωαννιτών οι οποίοι χωροθετούνται σε ακτίνα μικρότερη των 30χλμ από την ΒΙ.ΠΕ., καταγράφηκαν περισσότερα από 9.000 βοοειδή, 500 χοιρομητέρες και 21.000.000 ορνιθοειδή. Το παραπάνω ζωικό κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μέσες παραγόμενες ημερήσιες ποσότητες αποβλήτων ίσες με 250m3 από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1400 m3 από τις πτηνοτροφικές. Οι πέντε λοιπόν, αυτές μονάδες βιοαερίου έρχονται να δώσουν τη λύση στην έλλειψη ικανού απορρυπαντή για το λεκανοπέδιο του νομού. Τεχνολογικά για το σύνολο της ισχύς θα αδρανοποιηθούν μόλις το 50% της διαθέσιμης πρώτης ύλης του λεκανοπεδίου. Το υπόλειμμά από την επεξεργασία αναερόβιας χώνευσης νοείται σαν εδαφοβελτιωτικό και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 889/2008 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιολογικές καλλιέργειες.
Επίσης λόγω του κορεσμού δικτύου του υποσταθμού Ιωαννίνων μόνο με την επιτυχή κατασκευή των ανωτέρω έργων θα πραγματοποιηθεί ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων και του εν λόγω υποσταθμού.
Στον αντίποδα της παραπάνω συλλογιστικής και με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο νομό να ξεπερνούν τις 350 για βοοειδή, τις 100 για χοιροειδή, τις 5.000 για αιγοπροβατοειδή και τις 5.000 για πουλερικά, ερχόμαστε ως ΣΠΕΒ να αναρωτηθούμε και να ζητήσουμε πόσες από αυτές τις εκμεταλλεύσεις πληρούν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και των υγειονομικών διατάξεων περί των όρων ιδρύσεων και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων; Πόσες από τις πτηνο- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού Ιωαννίνων επεξεργάζονται και πως τα παραγόμενα απόβλητά τους; Σε τι βαθμό τηρούνται οι όροι περί ύψους ρυπαντικού φορτίου των επεξεργασμένων αποβλήτων πριν τη διάθεσή τους;
Παρόμοιες ερωτήσεις έρχονται να συνταχθούν και για τις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων (π.χ. τυροκομεία, μονάδες επεξεργασίας γάλακτος κλπ). Τηρούνται τα standards και οι προδιαγραφές ποιότητας λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων για τη διάθεσή τους;
Καλούμε την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις με σκοπό την επίτευξη της συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος τόσο στις βιομηχανίες όσο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Σκοπός των παραπάνω ερωτημάτων και κυρίως της παρούσας επιστολής είναι να επισημανθεί ο ρόλος των μονάδων βιοαερίου σε περιοχές με έντονη πτηνο- κτηνοτροφική δραστηριότητα, ως ενδιάμεση επεξεργασία η οποία παρεμβάλλεται στα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της επεξεργασίας. Θεωρούμε αναίτια την αντίδραση της περιφέρειας Ιωαννίνων και του δήμου Ζίτσας τη στιγμή που τα ενλόγω βιοαέρια λύνουν περιβαλλοντικά ζητήματα”.