Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.. Πολιτιστικό πάρκο οι στρατιωτικές φυλακές

Στην προκήρυξη ενός ακόμη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάπλαση του χώρου των παλιών στρατιωτικών φυλακών, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών. Η προκήρυξη είναι ήδη στον «αέρα» και οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί την βάση για την δημοπράτηση του έργου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, πριν από έναν χρόνο. Η ένταξη ωστόσο, χωρίς να υπάρχει η μελέτη, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες θα έχουν και συνέχεια καθώς μοιάζει αδύνατο να γίνει η δημοπράτηση εντός του 2018.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε σκοπεύει στην υποβολή σχεδίων και προτάσεων για την δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου στο χώρο που σήμερα βρίσκονται οι στρατιωτικές φυλακές.

Έχει προυπολογισμό 320 χιλιάδες ευρώ και επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την δημιουργία του πάρκου.

Η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από έναν αρχιτέκτονα εκ προσωπικοτήτων, έναν αρχιτέκτονα κι έναν πολιτικό μηχανικό του Δήμου και τέσσερις κριτές από τον κατάλογο που υπάρχει βάση της κείμενης νομοθεσίας.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι δεσμευτική για την διοργανώτρια αρχή, δηλαδή τον Δήμο.

Η ομάδα που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση της συνολικής μελέτης με συνολικό προυπολογισμό 263 χιλιάδες ευρώ.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:

Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων

Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου

Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου

Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου

Πιο αναλυτικά:

Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.

Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.

Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.

Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.

Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).