«Ο Δήμος Ζαγορίου στο μέτρο των δυνατοτήτων, αρμοδιοτήτων του και πάντα με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς παρεμβαίνει και συνεργάζεται με τους φορείς, τους κατοίκους και κυρίως με τις καθ΄ύλην αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διασωθούν τα δεκάδες πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι, γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό». Αυτό επισημαίνει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου με αφορμή την δημόσια παρέμβαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης», για τα πέτρινα γεφύρια Κοβάτσαινας και Χάτσιου που έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν άμεσων επισκευών για να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση, αλλά και παλιότερων παρεμβάσεων-καταγγελιών για άλλα γεφύρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ο Δήμος, ταυτόχρονα, καταθέτει δημόσια πρόταση για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συναρμόδιων Υπουργείων, με την εκπόνηση, χρηματοδότηση και εφαρμογή σχετικού προγράμματος.
Στην πολύ σοβαρή, δύσκολη και αρκετά πολύπλοκη λόγω αρμοδιοτήτων, υπόθεση για τη διάσωση των πέτρινων γεφυριών επιβάλλεται η συνεργασία όλων. Ωστόσο την πλήρη αρμοδιότητα για αδειοδοτήσεις, παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης έχει μόνον η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Σε αυτή την Υπηρεσία απευθύνεται συχνά και ο Δήμος Ζαγορίου και πολλές φορές έχει συνεργαστεί για την υλοποίηση εργασιών σε γεφύρια με πιο πρόσφατο έργο στο γεφύρι Καμπέρ Αγά (Ζαγορίτικος ποταμός) στους Μηλιωτάδες, στο οποίο έγινε στερέωση βάθρων, συντήρηση, καθαρισμός και άλλες εργασίες.
Έχει ενημερώσει για το γεφύρι Χάτσιου
Η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου που φιλοξενήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απευθύνεται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, το Δήμο Ζαγορίου, την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Σε αυτή αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε αδράνεια ή αδιαφορία από το Δήμο για το πρόβλημα στο γεφύρι Χάτσιου (χτισμένο το 1804), αλλά και για αυτό της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806).
Χωρίς να επιθυμούμε να αντιδικήσουμε με κανέναν, άλλωστε ο στόχος πρέπει να είναι κοινός, ως Δήμος προβήκαμε σε ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας και για το γεφύρι Χάτσιου (μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον και διάθεση απογόνου του δωρητή να το επισκευάσει) και άλλα που εμφανίζουν προβλήματα. Πρόσφατα και πάντως πριν δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Συλλόγου Τσεπελόβου, ο Δήμος Ζαγορίου απέστειλε έγγραφο-αίτημα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ενημερώνοντας για το πρόβλημα στο γεφύρι Χάτσιου, ώστε να γίνει άμεσα η αναγκαία παρέμβαση. Επομένως δεν υπήρξε από μέρους του αδράνεια ή αδιαφορία όπως αφήνεται να εννοηθεί στην επιστολή.
Ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί
Πρέπει παράλληλα να διευκρινιστεί ότι έργα σε γεφύρια ο Δήμος δεν μπορεί από μόνος του να εκτελέσει χωρίς τη σχετική άδεια και επίβλεψη της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη τους. Πλην των αρμοδιοτήτων βασικό πρόβλημα παραμένει η μη διάθεση πιστώσεων.
Συχνά ο Δήμος Ζαγορίου γίνεται δέκτης δικαίων παραπόνων και αιτημάτων τα οποία διαβιβάζει αρμοδίως. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα (με αφορμή και την κατάρρευση του Θεογέφυρου στο Λίθινο του Δήμου Ζίτσας και το έργο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας), έχει προβληθεί το πρόβλημα με ρεπορτάζ από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και εφημερίδες με δηλώσεις και του Δημάρχου Ζαγορίου.
Επίσης, από το Δήμο έχει ζητηθεί από τους προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να αποστείλουν στοιχεία για τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια (εκτιμάται ότι πέραν των πολύ γνωστών και επισκέψιμων είναι πολλές δεκάδες) και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, προκειμένου να προβεί, αφενός στην πλήρη καταγραφή τους και, αφετέρου στην υποβολή συνολικού αιτήματος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Συνολική αντιμετώπιση με ευρύ πρόγραμμα
Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις σε κάποια γεφύρια που παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα δεν οδηγούν σε συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, πλην βέβαια των περιπτώσεων που επείγει η εκτέλεση εργασιών για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ως Δήμος Ζαγορίου, πέραν των άμεσων εργασιών που απαιτούνται σε ορισμένα γεφύρια, προτείνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια του Ζαγορίου και ευρύτερα της Ηπείρου, ώστε να καταγραφούν και τα άγνωστα που είναι αρκετά και να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες για την συντήρηση, προστασία και διάσωση όσα κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, αρμόδιο για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και τις περιφερειακές υπηρεσίες τους, με την συμβολή της αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού.
Αντί να περιμένουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι, δυσάρεστες αφορμές, με κατάρρευση κάποιου γεφυριού για να ανταλλάξουν κατηγορίες και να αναζητούν τρόπους για να τα αναστηλώσουν με μεγάλο κόστος, είναι προτιμότερο και λογικό να προλαμβάνονται τέτοια γεγονότα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υλοποίηση ευρέως προγράμματος για να διασωθούν τα γεφύρια μας, υλοποιώντας παρεμβάσεις με τον σεβασμό που τους αρμόζει.