Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή ο «Κλεισθένης», ο οποίος φέρει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το σχέδιο νόμου που είχε δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο και παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, είναι περιορισμένης κλίμακας οι αλλαγές που τελικά θα εισαχθούν. Το βασικότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση ή αλλαγή ως προς το εκλογικό σύστημα, όπως διαμηνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία αμφισβητεί η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπηρετούν τον θεσμό.
Μετά την διαβούλευση που προηγήθηκε και στον βαθμό που υπήρξε τέτοια, το Υπουργείο αναμένεται να τροποποιήσει τα ακόλουθα σημεία:
-Αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από το + 10% του αριθμού των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων που προβλέπει ο «Κλεισθένης 1» στο +30%.
-Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.
-Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλη Περιφερειακής ενότητας.
-Θα τεθεί εκτός ανταποδοτικών υπηρεσιών το πράσινο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182 του «Κλεισθένη 1».Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα υπάρχει και από τους συνδικαλιστές, ενώ είναι κάτι το οποίο είχε θίξει ο υΠΕΣ και στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.
-Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που οι ίδιοι θα επιλέξουν σε δύο κρίσιμα όργανα: Την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.