Ο έλεγχος στην ποιότητα νερού με το οποίο υδρεύεται η πόλη των Ιωαννίνων και τα αποτελέσματα αυτού, αποτέλεσε το σημαντικότερο θέμα το οποίο ανέδειξε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με την προγραμματισμένη από μέρες συνέντευξη τύπου. Τα ζητήματα της ΔΕΥΑΙ ήταν τα κυρίαρχα, όπως αναλύθηκαν από τον Συντονιστή της Γραμματείας και πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Κυριαζή και σ’ αυτά περιλαμβάνεται η διαχείριση της λυματολάσπης, το πρόστιμο που επεβλήθη στην ΔΕΥΑΙ, ο έλεγχος που γίνεται και οι αναλύσεις νερού, ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο.. «Δεν γνωρίζουμε αν πραγματοποιούνται ή όχι έλεγχοι, αλλά αν πραγματοποιούνται γιατί δεν ανακοινώνονται δημόσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής.
Οι αναφορές στην ΔΕΥΑΙ αλλά και τα ζητήματα υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου που αναδείχθηκαν από τον επικεφαλής της παράταξης Άρη Μπαρτζώκα, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση και απάντηση του Δήμου.
Με μία εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή επιτίθεται στην παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα και επισημαίνει ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ίδια και διασφαλίζεται με τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους.
«Το εργαστήριο της ΔΕΥΑΙ που λειτουργεί από το 1992 όχι μόνο δεν είναι απαξιωμένο αλλά πραγματοποιεί 400-500 μικροβιολογικούς ελέγχους στο πόσιμο νερό κάθε χρόνο, όταν ο νόμος ορίζει πως πρέπει να γίνονται 120.
Παράλληλα, αποστέλλει για αναλύσεις στη Χημική Υπηρεσία του Κράτους δείγματα όπως ορίζει η νομοθεσία και τα αποτελέσματα τα κοινοποιεί τόσο στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και σε εκείνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κάθε τρίμηνο ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.
Υπηρεσίες που ουδέποτε «ενόχλησαν» τη ΔΕΥΑΙ, ούτε για τα αποτελέσματα των ελέγχων, ούτε γιατί δεν έλαβαν στην ώρα τους τα δείγματα ή τις αναλύσεις που οφείλει να αποστέλλει η Επιχείρηση, την ίδια ώρα που η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και η ίδια δικούς της ελέγχους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Μάλιστα Δήμος και ΔΕΥΑΙ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά καθώς «τα όσα συκοφαντικά και ψευδή ακούστηκαν είναι ικανά να επιφέρουν φόβο και αναστάτωση στους πολίτες».
Σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος εξ αιτίας της ελλιπούς διαχείρισης της λυματολάσπης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν ασκηθεί οι απαραίτητες προσφυγές και μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις, πρόστιμο δεν υφίσταται.
Για την διαχείριση της λυματολάσπης έχει αναρτηθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσο για τον έλεγχο στην ΔΕΥΑΙ, αυτός αφορά στην περίοδο από το 2002 και μετά και γίνεται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής είναι επικεντρωμένη κυρίως στα ζητήματα της ΔΕΥΑΙ που αναδείχθηκαν από την παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα και αφήνει ασχολίαστα προς το παρόν τα υπόλοιπα, που αφορούν στην λειτουργία και την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό όργανο διεκπεραίωσης υποθέσεων του Δήμου το οποίο αντί να προσφέρει στην πόλη, λειτουργεί επειδή είναι… υποχρεωτικό», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Πάνου κατέθεσε τις θέσεις τις παράταξής του επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» σημειώνοντας ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται βελτιώσεις. Η παράταξη πάντως είναι υπέρ της απλής αναλογικής.