Στην Εισαγγελέα Διαφθοράς υπόθεση στημένων διαγωνισμών στην Ήπειρο

Υπόθεση στημένων διαγωνισμών προς όφελος συγκεκριμένων μελετητικών εταιρειών έχει στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ομάδα τεχνικών εταιρειών κατέθεσε, πριν από μερικές ημέρες, αναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με την οποία διαγωνισμοί μελετών του Ν.4412/2016 (για τις δημόσιες συμβάσεις) περιέχουν φωτογραφικές διατάξεις. Πρόκειται, όπως επισημαίνει η αναφορά, για διατάξεις που είναι πλήρως αντίθετες με το άρθρο 18 του Ν.4412/2015 για την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των οικονομικών φορέων-εν προκειμένω μελετητών-από τις αναθέτουσες αρχές.

Στην αναφορά προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, γίνεται λόγος σε συγκεκριμένη περίπτωση διαγωνισμού ύψους άνω των 800 χιλιάδων ευρώ και αφορά την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει την ωρίμανση της μελέτης με στόχο την αξιοποίηση κτηρίου με τουριστική χρήση σε Δήμο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά την ίδια αναφορά, η προκήρυξη βρίθει φωτογραφικών διατάξεων όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία των διαγωνιζομένων. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται, ότι μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναδείχθηκε μόνον ένα σχήμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, ο φωτογραφικός χαρακτήρας του διαγωνισμού προκύπτει από το γεγονός ότι ζητείται από τους υποψηφίους:

– να έχουν εκπονήσει, κατά την τελευταία πενταετία, παρόμοιες με την υπό ανάθεση μελέτες για τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό κτήριο συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην αναφορά, η απαίτηση για μελέτη εκπαιδευτικού κτηρίου επιφάνειας 2.000 τ.μ. είναι αυθαίρετη, επειδή το κτήριο που αφορά τον διαγωνισμό είναι περίπου 2.400 τ.μ., ενώ σε τμήμα του θα αναπτυχθεί χρήση εκπαίδευσης.

– μία τουλάχιστον μελέτη για βιβλιοθήκη δημόσιας χρήσης, με αυτές ιδιωτικής χρήσης να εξαιρούνται

– τουλάχιστον μία μελέτη για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή αμφιθεάτρου τουλάχιστον 150 θέσεων, παρότι δεν προκύπτουν από το διαγωνισμό συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη χωρητικότητα της αίθουσας.

– κατ’ ελάχιστον, τρεις μελέτες Ελέγχου Στατικής Επάρκειας και Στατικής Ενίσχυσης υφιστάμενων κτηρίων οπλισμένου σκυροδέματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ), συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2 χιλ. τ.μ. Η ένσταση που διατυπώνουν οι καταγγέλλοντες σχετίζεται με το ζητούμενο κανονισμό, δεδομένου ότι οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνουν βάσει διαφορετικού προτύπου, όπως το EN1998.

– μία τουλάχιστον σύμβαση παροχής υπηρεσιών επίβλεψης δημοσίου κτηρίου (ή που να ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), όταν, έως σήμερα, εξαιρετικά ελάχιστες αναθέσεις υπηρεσιών επίβλεψης για δημόσια  κτιριακά έργα έχουν γίνει. Ταυτόχρονα, ο περιορισμός της ζητούμενης επίβλεψης δημόσιων κτηρίων αντίκειται στις διατάξεις του Ν.4412 (όπου ορίζεται ότι οι παρόμοιες υπηρεσίες αφορούν είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό παραλήπτη).

Βάσει των παραπάνω, οι καταγγέλλοντες ζητούν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς να διαπιστώσει εάν, πράγματι, παραβιάζονται οι κανόνες χρηστής διαχείρισης δημόσιου χρήματος.