Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας εξέτασε το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας το οποίο συνήλθε εκτάκτως λίγες ημέρες μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Η Ομόνοια εξ αρχής κατήγγειλε την συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, η οποία προήλθε είτε από κίνητρα εθνοτικού μίσους, είτε με άνωθεν εντολές, είτε σε συνδυασμό και των δύο.
Καυτηριάζει το γεγονός της πολυήμερης κράτησης της σορού στα Τίρανα ενώ τονίζει πως η μειονότητα την ημέρα της κηδείας ξεπέρασε τους φόβους που μεθοδικά καλλιεργούνταν τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, με συγκεκριμένες δηλώσεις και ενέργειες συνεχίζεται να συντηρείται ατμόσφαιρα εχθρότητας που προφανώς επηρεάζει το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελεί άμεση πίεση εις βάρος της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ εμμέσως επιδιώκουν και πάλι να κτίσουν τοίχους, αυτή τη φορά νοητά συρματοπλέγματα περιορισμού και ελέγχου της ελεύθερης και κατοχυρωμένης σχέσης της ΕΕΜ με τον Εθνικό της κορμό.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαπιστώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα καθόλα έντονο κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πράγμα το οποίο εντείνει την ανησυχία για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Είμαστε μάρτυρες ότι και στο παρελθόν οσάκις η πολιτική κατάσταση στα Τίρανα βρέθηκε προ αδιεξόδων συγκεκριμένα κέντρα επιδίωξαν να εκτονώσουν την κρίση προσφεύγοντας σε εθνικισμό και μάλιστα σε πράξεις ανθελληνισμού εις βάρος της ΕΕΜ.
Η ΔΕΕΕΜ θα συνεχίσει τόσο την καταγγελία της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε συνάφεια με άλλες πράξεις και παραμέτρους που δυσχεραίνουν τη θέση της γηγενούς εδώ ελληνικής κοινότητας. Τούτο τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και στα διεθνή φόρα, χρησιμοποιώντας όλη τη δυναμική και δυνατότητες του Ελληνισμού.
Επισημαίνει ακόμη την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη συσπείρωση γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και την πολιτική της έκφραση δια του ΚΕΑΔ ως ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που δυστυχώς διαβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί εις βάρος της. Η γρήγορη ανασυγκρότηση και αφύπνιση των οργανώσεων μας σε όλες τις κοινότητες και τη γεωγραφία της ΕΕΜ αποτελεί μέσο ουσιαστικό ώστε να αποτρέπονται εξελίξεις όπως αυτή με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Η γρήγορη καταγγελία των αθέμιτων μέσων εκβιασμού των μελών της κοινότητας μας δύναται ακυρώσει αυτές και προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινά άμεσα συναντήσεις σε όλα τα χωριά και τις πόλεις και αξιοποιώντας το δυναμικό του Οικουμενικού Ελληνισμού θα ενημερώσει για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, το εχθρικό κλίμα και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της.
Σημειώνει ότι ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και χωρών πρέπει να τεθεί υπό πιο υγιή βάση και με ουσιαστική παράμετρο αυτή της διασφάλισης της ακεραιότητας της ΕΕΜ, την ασφάλεια των μελών της και την εγγύηση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της και διαιώνισης της παρουσίας της.
Η ΕΕΜ έχει ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τόσο στο κλίμα πιέσεων που διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτή όσο και στις συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής δυσπραγίας που υφίστανται.
«Εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης με την επισήμανση όμως ότι αυτό προϋποθέτει και την πρακτική έκφραση της βούλησης και της άλλης πλευράς. Οι κρατικοί φορείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι ώστε εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν τα ιστορικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα μας όσο και οι διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και το πλαίσιο για την και περί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», καταλήγει.