Την ύπαρξη και την διατήρηση των αναχωμάτων στην λίμνη, θέμα που εδώ και χρόνια προκαλεί τριβές μεταξύ των τοπικών φορέων, δέχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, καθαρογράφτηκαν και δημοσιεύθηκαν δύο αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν σχετικές αιτήσεις του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, οι οποίες αφορούσαν στον καθορισμό ορίων όχθης και παλαιάς όχθης. Οι αποφάσεις αυτές είναι σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου και σίγουρα θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων της για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η απόφαση 2172/2018 δέχεται ότι το ανάχωμα που κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-1971 έγινε πριν από το Σύνταγμα του 1975, μαζί με άλλα τεχνικά έργα που απέβλεπαν στην προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από πλημμύρες και είναι νόμιμο σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τον χρόνο κατασκευής του νομοθεσία.
Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου επί του αναχώματος δεν ασκεί καμία επιρροή ως προς το ζήτημα της οριογραμμής, αφού το τεχνικό έργο που επιδρά στον κυματισμό και διαμορφώνει την όχθη (ανάχωμα) είναι νόμιμο.
Η απόφαση 2060/2018 δέχεται ότι τα τεχνικά έργα (ανάχωμα, τάφροι, διώρυγες, υπερχειλιστής) πραγματοποιήθηκαν για την προστασία της πεδιάδας και της πόλης των Ιωαννίνων από τις πλημμύρες της λίμνης στο παρελθόν με νόμιμες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και του ν. 1650/1986. Συνεπώς η νομιμότητά τους κρίνεται με το τότε νομοθετικό καθεστώς και σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα είναι νόμιμες.