Νέους όρους για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις εισπράξεις μικρών επιχειρήσεων θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η δυνατότητα απαλλαγής από ΦΠΑ διευρύνεται και δεν αφορά μόνον όσους αποδεδειγμένα είχαν τα προηγούμενα χρόνια έσοδα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ, αλλά και νέες μικρές επιχειρήσεις που στο ξεκίνημά τους θα μπορούν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.
Από την άλλη όμως χρειάζεται προσοχή καθώς όποιος ξεπερνά το όριο των 10.000 ευρώ μέσα στην χρονιά, πρέπει άμεσα την στιγμή εκείνη να κάνει μετάταξη στο κανονικό καθεστώς και να αποδώσει τον ΦΠΑ για τις συναλλαγές που κάνει.
Με εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τις αλλαγές που προβλέπει ο ν.4549/2018 (άρθρο 111) σχετικά με την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ.
Το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ:
– είναι προαιρετικό δικαίωμα (ανεξάρτητο από την κατηγορία των βιβλίων) και όχι υποχρέωση της επιχείρησης
– διευκολύνει τις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (δηλώσεις και πληρωμές ΦΠΑ κλπ)
– διευρύνεται και καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που μόλις κάνουν έναρξη
Ωστόσο υπάρχουν και κάποια αρνητικά:
– δεν έχουν πια δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (εισροές)
– αν τυχόν ξεπεράσουν το όριο πωλήσεων των 10.000 ευρώ εντός του φορολογικού έτους, είναι υποχρεωτική άμεσα η μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εντός του ίδιου φορολογικού έτους
Μετά τις αλλαγές που επέρχονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων:
– για τον προσδιορισμό του κριτηρίου των εσόδων (10.000€) δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης
– δεν υποχρεούνται να μείνουν για 2 χρόνια στο ειδικό καθεστώς
Ποιοι εξαιρούνται
Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές:
α) τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ,
β) μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι σε ΦΠΑ.
γ) για παραδόσεις καινούργιων μεταφορικών μέσων προς άλλο κράτος μέλος της ΕΕ