Μέχρι πρότινος ήταν καθολικό το αίτημα για την θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης. Ένα προεδρικό διάταγμα που άγεται και φέρεται για δέκα χρόνια περίπου. Πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε καθώς από τις αρχές του έτους περίπου όλοι οι τοπικοί φορείς απέστειλαν στο Υπουργείο τις προτάσεις τους, χωρίς κατά κοινή ομολογία να υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις. Τώρα το Υπουργείο στέλνει το ΠΔ Λίμνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, διαδικασία που έχει κυρίως τυπικά χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το κοινοποιεί και πάλι στους τοπικούς φορείς προς ενημέρωσή τους και πιθανή κατάθεση προτάσεων.
Και ενώ μέχρι πρότινος όλοι απαιτούσαν Προεδρικό Διάταγμα, τώρα διαπιστώνουν προεκλογική σπουδή για την ολοκλήρωσή του!
Η αρχή των δηλώσεων- αντιδράσεων έγινε από τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο οποίος μίλησε για πολιτικό λάθος του Υπουργείου να συνεχίζει την διαδικασία σε χρόνο προεκλογικό.
«Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις και να προωθούνται ζητήματα στο ΣτΕ από υπηρεσιακούς υπουργούς και υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι μια πρωτοβουλία σε λάθος χρόνος και είναι λάθος η διαβούλευση λίγων ημερών» ανέφερε ο κ. Μπέγκας συμπληρώνοντας ότι στον παρόντα χρόνο δεν θα παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αιχμηρός και ο πρώην αντιδήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να καλύψει το απόλυτο τίποτα των πέντε χρόνων.
Για ακατανόητη σπουδή της κυβέρνησης μιλά και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Γάτσιος.
«Ουδείς είναι αντίθετος στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας τής Λίμνης, αλλά το να δίνεται περιθώριο διαβούλευσης μόλις πέντε ημερών, όταν μάλιστα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να θεραπευτούν, δημιουργεί βάσιμα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Ειδικά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε όλον τον χρόνο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Π.Δ. Παμβώτιδας αλλά δεν το έπραξε, ακολουθώντας μια παρελκυστική πολιτική, οδηγώντας το σε νέα διαβούλευση, με αποτέλεσμα να επιχειρεί τώρα, στην αποδρομή της, να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Αναρωτιέμαι ποια είναι η στάση των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Γάτσιος.
Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το πιθανότερο είναι ότι και αυτή η προσπάθεια για την θεσμοθέτηση του ΠΔ Λίμνης θα μείνει στη μέση και ίσως ξεκινήσει μία καινούρια που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια…