Το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό μέρος της προσπάθειας που ξεκίνησε ώστε να διασωθεί ένα σπουδαίο αρχοντικό των Ιωαννίνων, το Σπίτι του Δεσπότη, οδεύει προς το τέλος του. Όλα ξεκίνησαν μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Τα χρήματα βρέθηκαν και η Εφορεία Αρχαιοτήτων με τα στελέχη της έπιασαν δουλειά για να μπορέσουν να κλείσουν τις πληγές που είχε ανοίξει ο χρόνος και η εγκατάλειψη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και μέχρι τις αρχές Αυγούστου μία σειρά από κρίσιμες εργασίες ολοκληρώνεται.
Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ στο κτίριο έγιναν εργασίες αντιστήριξης και μία σειρά επεμβάσεων προκειμένου να σωθεί από την κατάρρευση.
Όλες αυτές ήταν απαραίτητες ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση, η κύρια, η ανάκτηση δηλαδή και η ανάδειξη του αρχοντικού.
Ο κ. Σουέρεφ τόνισε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ένα λιθόστρωτο γύρω από τους βοηθητικούς χώρους του ισογείου αλλά και ένας αύλακας απορροής υδάτων. «Είναι στοιχεία από τα μαθαίνουμε για το σπίτι, για τις χρήσεις του και την ζωή σε παλιότερες φάσεις», σημείωσε.
Τις εργασίες που ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρουσίασε η αρχιτέκτονας Μαριάννα Νάσση, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος τους επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και την υποστύλωση ενώ έγιναν παρεμβάσεις αντιστήριξης στο κτίριο. Αρκετά από τα ξύλινα τμήματα αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία όπου γίνεται η συντήρησή τους.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σχετιζόταν με την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων καθώς τμήματα του κτιρίου ήταν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα.
«Κάθε αποκατάσταση είναι μία πρόκληση… Κάθε μνημείο είναι ξεχωριστό και διαφορετικό», σημείωσε η κ. Νάσση.
Το σημαντικό είναι ότι το κτίριο ανταποκρίθηκε στις επεμβάσεις που έγιναν… Επεμβάσεις σωτηρίας που ανοίγουν τον δρόμο για την ανάδειξη και την αξιοποίησή του.