ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ- Περισσότερο από ένα μέτρο έπεσε η στάθμη της λίμνης των Ιωαννίνων λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Μάλιστα αν οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν ίδιες τότε η στάθμη θα πέσει ακόμη περισσότερο καθώς και οι ανάγκες για την άρδευση αυξάνονται. Παρότι λοιπόν στην Παμβώτιδα αποκαλύπτονται τα βράχια και σχηματίζονται μικρές παραλίες η καθαρότητα των νερών είναι εμφανής καθώς απουσιάζει το φυτοπλαγκτόν αλλά και οι αφροί που συχνά κάλυπταν μεγάλο μέρος στην επιφάνεια της λίμνης. Η πτώση της στάθμης χαρίζει σπάνιες εικόνες που μπορεί ο καθένας με λίγη παρατηρητικότητα να καταγράψει.
Όπως αυτές στην Κυρά Φροσύνη…
Αλλά και αυτή στην Ακτή Μιαούλη με την καρέκλα που τοποθετήθηκε για να απολαμβάνει κάποιος τη θέα ή για να ψαρεύει..
Αυτά που πραγματικά είναι εντυπωσιακά είναι τα δύο μεγάλα «λιβάδια» που σχηματίστηκαν με υδρόβια φυτά και κίτρινα νούφαρα.
Η βλάστηση αποτελεί τη βάση της ζωής για τη λίμνη, καθώς παρέχει σε πλήθος οργανισμών τόπο διαμονής, προστασία και τροφή, ενώ οι ρίζες των φυτών συγκρατούν και σταθεροποιούν το έδαφος.
Επιπλέον η βλάστηση αναβαθμίζει το τοπίο, βελτιώνει το μικροκλίμα, μειώνει την ρύπανση. Όλα τα είδη, συνεισφέρουν στη λειτουργία και στην ισορροπία ενός πλούσιου και πολύτιμου οικοσυστήματος. Η λίμνη χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και φιλοξενεί πολλά υδρόβια και υγρόφιλα μακρόφυτα.
Στην υδάτινη μάζα της λίμνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φορέας Διαχείρισης απαντάται επιπλέουσα βλάστηση υδροχαρών φυτών, όπως η φακή του νερού ο ποταμογείτονας, τα νούφαρα, οι ίριδες και άλλα.
Τα πανέμορφα λιβάδια βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την ακτή και πραγματικά δίνουν διαφορετικές εικόνες της Παμβώτιδας.