Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την επίσκεψη

Στον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα Γιάννινα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δια των Νομαρχιακών Επιτροπών, σχολιάζουν και ασκούν κριτική.

Κατά τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης δεν κόμισε τίποτα ουσιαστικό στην περιοχή μας και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του Σωκράτη Φάμελλου για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

«Σχετικά με την επίσκεψη στη Βίτσα του κ. Μητσοτάκη και  την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της Unesco , θέλουμε να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε κανένα μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ένταξη είναι ο ολοκληρωμένος φάκελος, που δεν υπήρχε. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός  ότι η ένταξη δρομολογείται από την σημερινή Κυβέρνηση με ορίζοντα το 2021. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη περίοδο επιτεύχθηκε τόσο η ένταξη στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco των ιερών δασών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, όπως και της τέχνης της ξερολιθιάς (σήμα κατατεθέν για το Ζαγόρι), το Δεκέμβριο του2018 σε κοινό φάκελλο που υπέβαλε η Ελλάδα  μαζί με άλλες επτά χώρες. Επίσης ικανοποιώντας ένα χρόνιο και σημαντικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Ζαγορίου εξασφαλίσθηκε  πίστωση ύψους 350.000 ευρώ, για την μελέτη της σύνδεσης Ανατολικού Ζαγορίου με το Κεντρικό Ζαγόρι τον Μάιο του 2019.

Ευχόμαστε να ολοκληρωθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Ζαγοριού, αφού αναμφίβολα συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις με το μοναδικό του συνδυασμό φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Οι επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στην Ιερά Μονή Βελλάς δεν κατέληξαν με κάποια ιδιαίτερη δέσμευση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, καθώς η Δωδώνη και η αναστήλωση του Μνημείου είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια, που βεβαίως συνεχίστηκε και την προηγούμενη περίοδο με το άνοιγμα του θεάτρου και σε παραστάσεις και την καθιέρωση ανάλογου θεσμού. Για δε την Βελλά είχε υποβληθεί στο ΥΠΕΘ αίτημα για την ίδρυση δημοσίου ΙΕΚ στην Ιερά Μονή Βελλάς, τον Μάιο του 2019 το οποίο επεξεργάστηκαν  οι αρμόδιες υπηρεσίες και είχαν ζητήσει διευκρινήσεις για τις προβλεπόμενες δαπάνες και το προσωπικό. Οι εκλογές και η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας δεν επέτρεψαν την περαιτέρω συζήτηση και μελέτη του θέματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ

Η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα αστυνομοκρατίας, όπως τα χαρακτηρίζει, κατά την περιοδεία του Πρωθυπουργού στα Γιάννινα. Σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν ακούμπησε τα λαικά προβλήματα αλλά ουσιαστικά ζήτηση από τα λαικά νοικοκυριά να βάλουν πλάτη για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

«Στόχος των δράσεων που ανακοινώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της ΔΩΔΩΝΗΣ και στο Ζαγόρι, δεν είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς όφελος των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας, αλλά το πως θα αξιοποιούνται  αυτοί οι χώροι ως επιχειρηματικό brandname στο κλάδο του τουρισμού, για την αύξηση της κερδοφορίας των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Ακόμα προβλήθηκε η επιχειρηματική δράση της εκκλησιάς στον πρωτογενή τομέα, επενδυμένη με τον  μανδύα της φιλανθρωπίας και της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση και μέσω του υπουργού Μ. Βορίδη, να καλλιεργήσει αυταπάτες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Ότι δηλαδή, μέσα από την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών (ΙΕΚ, Γεωργική Σχολή), συνεργατικών σχημάτων, όπως ομάδες παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών, που προωθεί η ΚΑΠ,  μπορεί να υπάρξει διέξοδος για την επιβίωση των νέων της υπαίθρου και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ