Κλειστή η πόρτα της ΕΕ για Αλβανία και Σκόπια.. Όχι από τους Υπουργούς Εξωτερικών

Κλειστή κρατούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών καθώς το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής πορείας. Τίρανα και Σκόπια ανέμεναν μια διαφορετική απόφαση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πλέον σε πολύ δύσκολη θέση την Κυβέρνηση της Αλβανίας και τον Πρωθυπουργό Ράμα λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα και των συνεχών καταγγελιών της αντιπολίτευσης για διασυνδέσεις της με τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη αντίδραση των δύο κρατών αλλά και η στάση που κρατήσει η Σύνοδος Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν εμφανίστηκε πολύ ενοχλημένος από την στάση των Υπουργών Εξωτερικών δηλώνοντας πως «η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι».

«Αν δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή», είπε με νόημα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα αντιληφθούν την πολιτική σημασία ενός θετικού μηνύματος σε αυτές τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε «επίπονες μεταρρυθμίσεις».

 «Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Εξετάσαμε όλες τις πιθανές δυνατότητες, για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Μία από αυτές ήταν η αποσύνδεση Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε αυτό ήταν εφικτό. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε η Φινλανδή υπουργός.

Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ