Σε πρώτο πλάνο μπαίνει πλέον η ίδρυση Τεχνόπολης στα Γιάννινα, η οποία μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική και κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη της περιοχής. Η ίδρυση της Τεχνόπολης ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις του Περιφερειάρχη ο οποίος μετά το ενδιαφέρον δύο γερμανικών εταιριών που επενδύουν στην περιοχή συζήτησε το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό. Η Τεχνόπολη αποτελεί έναν οργανωμένο χώρο που παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της πληροφορικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Στο θέμα παρεμβαίνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης σημειώνοντας ότι η ίδρυση της Τεχνόπολης περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Περιφέρειας Ηπείρου ενώ προβλεπόταν και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο δεν θεσμοθετήθηκε.
Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό η Τεχνόπολη θα περιελάμβανε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου, ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009, έχει περιληφθεί Ζώνη όπου επιτρέπονται οι χρήσεις Τεχνόπολης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων. Ειδικότερα επιτρέπονται:
– Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης και έρευνας.
– Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.
– Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
– Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής και εστίασης και κατοικία.
Η ίδρυση της Τεχνόπολης προτείνεται και στο προσφάτως αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Περιφέρειας Ηπείρου, ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018, σε περιοχή νοτιοανατολικά
του Πανεπιστημίου (ίδια θέση με το Ρυθμιστικό), για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
«Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του. Όπως έχω τονίσει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή του θα έδινε λύσεις, εκτός από τη δημιουργία Τεχνόπολης, στα οξύτατα οικιστικά προβλήματα του λεκανοπεδίου, στην παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, στη δημιουργία Πάρκων πρασίνου και πολιτισμού δίπλα στη λίμνη και ενός βιώσιμου σύστηματος μεταφορών, για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Δυστυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χρόνια, τίποτα δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης στη δήλωσή του.
Επίσης κάνει γνωστό ότι επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και εκπρόσωπο της εταιρείας P&I Hellas ΕΠΕ που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία Τεχνόπολης και τονίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων ώστε να προχωρήσει η ίδρυση Τεχνόπολης στην ήδη καθορισμένη περιοχή.