Αποκαλυπτικά για την διακίνηση ναρκωτικών και τον ρόλο της Ηπείρου είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π) για το 2018 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σχεδόν το 65% των ποσοτήτων χασίς που κατασχέθηκαν στη χώρα προέρχεται από την Αλβανία ενώ υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό για το οποίο δεν προέκυψε χώρα προέλευσης και εκτιμάται ότι επίσης προήλθε από την γείτονα. Οι αφύλακτες διαβάσεις της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελούν τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους διακινήθηκαν τα ναρκωτικά.
«Μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα έκρυβαν επιμελώς ταξιδιωτικούς σάκους με κάνναβη σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Τις ποσότητες μετέφεραν πεζοί, με οχήματα ή με ζώα. Στη συνέχεια μέλη εγκληματικών ομάδων αναλάμβαναν την περαιτέρω προώθηση προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών και σε μία εξ αυτών προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εκ των διακινητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η ένοπλη συμπλοκή που κατέληξε στον θάνατο ενός διακινητή και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού είχε σημειωθεί στη Βήσσανη Πωγωνίου πριν από λίγους μήνες.
Στην Ήπειρο την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι χασίς και όπως τονίζεται οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα της εγγύτητας τους με την Αλβανία.
Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.
Επιπλέον η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.
Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.