Τοξικό νέφος πνίγει τα Βαλκάνια

Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα Βαλκάνια, με συνέπεια το Σαράγιεβο, η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια να ασφυκτιούν εξαιτίας του πηχτού τοξικού νέφους που προκαλείται από την καύση κάρβουνου και ξύλου.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ζεσταθούν οι κάτοικοι, που δεν έχουν τους πόρους για καθαρότερες μορφές ενέργειας.  

Το τελευταίο διάστημα, οι πρωτεύουσες της περιοχής βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual. Αυτή την εβδομάδα, το Βελιγράδι βρέθηκε στην πρώτη θέση, μπροστά από το Ουλάν Μπατόρ και την Ντάκα, ενώ το Βελιγράδι ήταν στην όγδοη θέση. 

 «Η Σερβία πνίγεται. Είδε κανείς τον υπουργό (Περιβάλλοντος);», ήταν πριν από λίγες ημέρες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Blic, την ώρα που η σερβική πρωτεύουσα πάσχιζε να αναπνεύσει μέσα σε σύννεφο άσπρου καπνού.  

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 20% των πρόωρων θανάτων σε 19 πόλεις των δυτικών Βαλκανίων.

Για αυτό ευθύνονται λιγνιτικοί σταθμοί, βιομηχανίες, απαρχαιωμένοι στόλοι αυτοκινήτων και έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς μεταξύ άλλων.

Τον χειμώνα όμως, η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι κάτοικοι καίνε ξύλο, κάρβουνο, έως και λάστιχα αυτοκινήτων ή πλαστικά απορρίμματα για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβή σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 500 ευρώ και όπου λίγοι έχουν πρόσβαση στην κεντρική θέρμανση: σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, περισσότεροι από το 60% των κατοίκων των δυτικών Βαλκανίων χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ