Επιστημονική Επιτροπή: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, σε δύο διαφορετικές φάσεις, εισηγήθηκε η Επιτροπή Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας και οι τελικές αποφάσεις είναι πλέον ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία δεν θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε στις αρχές του Μαρτίου, θα συνοδεύεται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε κλειστούς χώρους, μέσα μεταφοράς και σχολεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, τα συνολικά κρούσματα στην χώρα ανέρχονται σε 2.534, εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φθάνει πλέον τα 136.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 ασθενείς- εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες, ενώ 65 έχουν λάβει εξιτήριο από τις Εντατικές.  Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 580 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 1.228 συνδέονται με ήδη γνωστά κρούσματα.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος  διασποράς της νόσους. Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.

Ειδικότερα, για τα σχολεία, ο κ.Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Θέλει πολλή προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.  «Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε.  «Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.

Υποχρεωτική η μάσκα

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας την επόμενη ημέρα, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αυτό δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

Η μάσκα στην αντιμετώπιση ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών ασθενών

Πάντοτε χρειάζεται ο πολίτης να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.

Συχνά, τα συμπτώματα του κορωνοϊού απαιτούν 3 με 5 ημέρες, από την στιγμή που το άτομο εκτέθηκε σε αυτόν, προκειμένου να εμφανιστούν. Το διάστημα αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε 14 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ