Μεγάλες ανατροπές και πολλές αντιδράσεις προκαλεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίοι καταργούνται με την μορφή που τους γνωρίζαμε ως σήμερα. Την θέση τους παίρνει ένας κεντρικός Φορέας ο οποίος θα έχει έδρα στην Αθήνα και τοπικές Μονάδες Διαχείρισης. Στην Ήπειρο, οι πέντε φορείς που λειτουργούσαν μέχρι τώρα συγχωνεύονται σε τρεις Μονάδες. Μία από αυτές μάλιστα θα καλύπτει τεράστια περιοχή.
Οι τρεις νέες Μονάδες που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο είναι αυτή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπραγγέλους, η Μονάδα Αμβρακικού και Κοιλάδας Αχελώου με έδρα την Ανέζα Άρτας ενώ οι υπόλοιποι Φορείς, Παμβώτιδας, Τζουμέρκων και Καλαμά- Αχέροντα συγχωνεύονται σε μία Μονάδα, που φέρει το όνομα «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου». Η υπερμονάδα που δημιουργείται θα έχει έδρα τα Γιάννινα και παράρτημα στην Ηγουμενίτσα.
Σημειώνεται ότι στο εξής καταργούνται οι διοικήσεις στις Μονάδες προστατευομένων περιοχών και συγκροτούνται Επιτροπής Διαχείρισης οι αρμοδιότητες των οποίων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.
Στην Επιτροπή Διαχείρισης συμμετέχουν ένας επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ένας του Δήμου ή των Δήμων στα όρια των οποίων βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή, εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών όπως της δασικής υπηρεσίας και του λιμενικού, ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης, εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
Η λειτουργία των Επιτροπών αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε προισταμένου της Μονάδας. Η αξιολόγηση δε της αποτελεσματικότητας των Μονάδων θα διενεργείται από τον Κεντρικό Φορέα.
Στο νομοσχέδιο αντιδρούν τόσο οι ίδιοι οι Φορείς Διαχείρισης όσο και δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.