Μεγαλόχαρη: Πράσινο φως από το ΚΑΣ για τις τοιχογραφίες

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη που αφορά στις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας.

H μελέτη συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου.

Ως γνωστόν, οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και στερέωσης του ναού και του περιβάλλοντος χώρου χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Ένας από τους στόχους της Περιφέρειας Ηπείρου, τον οποίο υλοποιούμε βήμα- βήμα, είναι η διάσωση των μνημείων που κληρονομήσαμε ως Ηπειρώτες και τα οποία δημιουργήθηκαν με μεράκι από τους προγόνους μας και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» τονίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και συνεχίζει «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συμβάλλει, μέχρι σήμερα, στην ανάδειξη, συντήρηση, στερέωση περισσοτέρων από 100 χαρακτηρισμένων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες διατηρητέων μνημείων και στις 4 περιφερειακές ενότητες, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι εμβληματικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις περιοχές τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας συνεχίζουν το δύσκολο έργο της συντήρησης και της ανάδειξης του αρχαιολογικού και βυζαντινού μνημειακού πλούτου της περιοχής μας. Αποτελεί υποχρέωσή μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που μια μειονεκτική και ξεχασμένη περιοχή όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η κοιλάδα του Αχελώου, γίνεται σιγά σιγά γνωστή και τόπος προορισμού για επισκέπτες που επιθυμούν να δουν σημαντικά μνημεία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών της Περιφέρειας, η οποία υλοποιεί σημαντικά έργα για την συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις προσπάθειές μας ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΕ Άρτας να δώσουν την ώθηση για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων που επέλεξαν να μείνουν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν σε μια ορεινή και δύσκολη περιοχή».

Σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από την ΕΦΑ Άρτας

Στις 23 Ιουνίου, εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου η συμπληρωματική μελέτη που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Άρτας, κ. Ιωάννη Παπαλέξη και αφορά στην αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του ναού.

Η αρχική μελέτη είχε συνταχθεί παλαιότερα, από τον ίδιο μηχανικό, και τώρα εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και δεδομένα, που πρόεκυψαν μετά από επίσκεψη κλιμακίου συντηρητών της Υπηρεσίας στο μνημείο, κ.κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, Κατερίνα Μπασιάκου και Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι προέβησαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο της κατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου και σε συντήρηση τμημάτων των τοιχογραφιών.

Σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από την ΕΦΑ Άρτας και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ήδη εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού, που συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, θεωρούμε ότι το μνημείο θα αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για το βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας.