Εκτός ελέγχου τα χρέη προς εφορία και Ταμεία

DOY ALLAGES

Οι σκληροί φόροι των τελευταίων χρόνων έχουν διογκώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη αυτά ανέρχονται στο 70% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 115 δις. ευρώ μέγεθος το οποίο τρομάζει εάν συγκριθεί με τα χρέη των φορολογουμένων στις χώρες της Ευρωζώνης, ακόμη και σε αυτές που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 95 δις. ευρώ των οφειλών προς την εφορία (τα υπόλοιπα 20 δις. ευρώ είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία), το 40% είναι πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή και μόλις το 44% αφορά άμεσους και έμμεσους φόρους.

Αυτό που εκτιμούν στελέχη μεγάλων ελεγκτικών οίκων είναι ότι το τρέχον έτος τα χρέη τόσο προς τα Ταμεία όσο και προς την εφορία θα αυξηθούν περαιτέρω, ξεπερνώντας μάλιστα το περυσινό μέσο όρο που ήταν 1 δις. ευρώ ανά μήνα.

Στους βασικούς λόγους, όπως διαπιστώνεται από την έκθεση του ΔΝΤ, είναι αφενός η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου η αδυναμία καταβολής των φόρων από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

Πριν από την κρίση και συγκεκριμένα πριν από το 2010 το ποσοστό είσπραξης των βεβαιούμενων φόρων και προστίμων ήταν 75% και πλέον το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 45%.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται και στο γεγονός ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν θεσμοθετηθεί 50 έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να αγνοούν τις υποχρεώσεις περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση.

Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογουμένους χρωστούν στο ελληνικό κράτος.

Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει ότι σε ποσοστό 85% οι φορολογούμενοι χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ ο καθένας, με το χρέος τους να αντιπροσωπεύει το 2% των συνολικών οφειλών.

Αντίθετα το 1% των οφειλετών χρωστάει ο καθένας, σύμφωνα με την Καθημερινή, περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ και το χρέος τους αντιπροσωπεύει το 80% των συνολικών οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από περίπου 38 δις. ευρώ που ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο το 2010, έφθασαν στα 95 δις. ευρώ στα τέλη του 2016. Οι δε οφειλέτες αυξήθηκαν σε 4,3 εκατ. από 1 εκατ. που ήταν το 2010.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Ταμείου το 55% των οφειλών είναι παλαιότερο των 3 ετών ενώ η εισπραξιμότητά τους δεν ξεπερνά το 2%.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ