Αλαλούμ με τις αλλαγές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

DEH XRHMA14

DEH XRHMA14

«Αλαλούμ» φαίνεται πώς επικρατεί με τις επικείμενες αλλαγές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες συνδέονται με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, το ποσό για τις χρεώσεις ΥΚΩ του 2012-2014 ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ.

Η ΡΑΕ, όμως, εισηγείται η επιστροφή στη ΔΕΗ να πραγματοποιηθεί με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και όχι μέσω αυξήσεων στις χρεώσεις.

Όπως έχει προβλεφθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ θα πρέπει να εξοφληθούν σε μία πενταετία. Αυτό όμως μετακυλίει τη δαπάνη στα νοικοκυριά και βάζει φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος, αρχής γενομένης από το 2018 έως και το 2022.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες από τη ΡΑΕ, όμως, βάση της συζήτησης είναι τρία σενάρια: η μείωση κατά 30%, 50% ή ακόμη και 70% της τιμής του Ειδικού Φόρου όπως διαμορφώθηκε με βάση τις αυξήσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι μία χρέωση που πληρώνουν οι καταναλωτές στον λογαριασμό ρεύματος η οποία «χρηματοδοτεί» το τιμολόγιο των νησιών (όπου η παραγωγή ρεύματος γίνεται με πετρέλαιο και είναι ακριβότερη), αλλά και το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ).

Όταν λοιπόν θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέες διασυνδέσεις, αρχικά των Κυκλάδων και μετά της Κρήτης, το κόστος των ΥΚΩ θα είναι μικρότερο, οπότε η μείωση αυτή θα μπορεί να ισοσκελίσει τα ποσά που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από το παρελθόν, όταν δεν αποζημιώθηκε επαρκώς για το κόστος των τιμολογίων των νησιωτών.

Εφόσον οι προτάσεις της ΡΑΕ γίνουν αποδεκτές, τότε θα υπάρξει αύξηση των ΥΚΩ και άρα των λογαριασμών ρεύματος.

Με την αφορμή αυτή, η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, «υπενθυμίζει» ότι έχει ζητήσει την απαλλαγή της από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ήδη από το 2005, προκειμένου να μην επωμίζεται το αυξημένο κόστος των σταθμών παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και για να πέσει το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Όπως αναφέρει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της, «το αίτημα είναι απολύτως εύλογο καθώς η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει την τροφοδοσία των νησιών με τις ίδιες τιμές με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Το αίτημα αυτό της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτό από την τότε κυβέρνηση με το αιτιολογικό της αποφυγής… λαθρεμπορίου καυσίμων».

Στην ανακοίνωση η ΔΕΗ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της απόφασης της πολιτείας να «ψαλιδιστούν» στο μισό τα ΥΚΩ από το 2012 έως το 2015. Προτείνει επίσης η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου να γίνεται στους δικαιούχους με ειδικά κουπόνια και να επιλέγουν οι ίδιοι τον πάροχο της αρεσκείας τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος. Δεν είναι νοητό ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και με μνημονιακή υποχρέωση τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%, να επωμίζεται η επιχείρηση ευθύνες που ανήκουν στην Πολιτεία.

– Αναφορικά με τον ειδικό φόρο καυσίμου τον οποίο πληρώνει η ΔΕΗ για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών η Επιχείρηση, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η ίδια αλλά και να μειωθούν τα ποσά των ΥΚΩ έχει ζητήσει την απαλλαγή της από το 2005 (!).

Αίτημα απολύτως εύλογο καθώς η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει την τροφοδοσία των νησιών με τις ίδιες τιμές με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Το αίτημα αυτό της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτό από την τότε κυβέρνηση με το αιτιολογικό της αποφυγής… λαθρεμπορίου καυσίμων!!!

– Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο η ΔΕΗ φρονεί ότι οι δικαιούχοι καταναλωτές θα πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, π.χ. με ειδικά κουπόνια, και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς οι εν λόγω καταναλωτές, όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ. Έτσι αφενός η ΔΕΗ επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκ. Ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ και της ασυνέπειας μεγάλου μέρους των καταναλωτών αυτών, και αφετέρου υφίσταται ένα ακόμη εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 – 6% της συνολικής.

– Τέλος σε ότι αφορά στα ποσά που δημοσιεύονται για την ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ από το 2012 και εντεύθεν, η Επιχείρηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ