Ολοένα και πιο δημοφιλείς γίνονται οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), όχι μόνο επειδή προϋποθέτουν τυπικά ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο (έγιναν γνωστές ως οι εταιρείες του ενός ευρώ), αλλά πλέον διότι μέσω αυτής της εταιρικής μορφής, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες περιορίζουν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 οι εγγραφές ΙΚΕ στο μητρώο του ανήλθαν σε 504 έναντι 328 το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 35%.
Από τη σύγκριση των ιδρύσεων ανά μήνα, προκύπτει ότι σημαντικότερη αύξηση καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, τον Ιανουάριο του 2017 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, με 54%, 46% και 43% περισσότερες ιδρύσεις ΙΚΕ, αντίστοιχα. Πιθανολογείται ότι τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών διέκοψε τη δραστηριότητά του στα τέλη του περασμένου χρόνου και στις αρχές του τρέχοντος, ενώ αυξημένες είναι οι αιτήσεις διακοπής και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Αρκετοί εξ αυτών δεν αποχώρησαν εντελώς από το επάγγελμα, αλλά απλώς συνέστησαν ΙΚΕ μόνοι τους ή συνεργαζόμενοι με άλλους.
Εν γένει στη διάρκεια του εξεταζόμενου εννεαμήνου παρατηρείται ανοδική τάση ιδρύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2017, με 63 νέες εγγραφές, σταθεροποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2017, εμφάνισε μικρή πτώση τον Απρίλιο, λόγω και των αργιών του Πάσχα, και κατέγραψε την υψηλότερη τιμή, με 72 νέες ιδρύσεις ΙΚΕ, τον Μάιο του 2017.
Τα πρωτεία ίδρυσης ΙΚΕ κρατούν οι “υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου με επαγγελματική εγκατάσταση”, με ποσοστό 6,3% επί των συνολικών ιδρύσεων, ακολουθούν οι “δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών” με 3,1%, “λογιστικά γραφεία” με 3% και υπηρεσίες “λιανικού εμπορίου”, “ειδών παντοπωλείου”, “καφετέριες” και “πρατήρια βενζίνης” με 1,4%. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία προκύπτει και πολύ αυξημένος αριθμός διαγραφών ΙΚΕ, κάτι που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση και φυσικά και στην αύξηση των φορολογικών βαρών για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΕΑ, στο εννεάμηνο Οκτωβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 διεγράφησαν 573 ΙΚΕ έναντι μόλις 84 το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016. Από αυτό προκύπτει ότι το ισοζύγιο ακόμη και στις ΙΚΕ ήταν αρνητικό.
{jathumbnail off}