Μητσοτάκης: Όχι στα αιολικά όταν καταστρέφουν αυτό που μας χάρισε η φύση… Όσα ειπώθηκαν στα Πράμαντα

pramanta plateia mitsotakis

Δύο σημεία ξεχωρίζουν από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ευρεία σύσκεψη που έγινε μετά την άφιξή του στο δημαρχείο Βορείων Τζουμέρκων  στα Πράμαντα.

Το πρώτο είναι η θετική του στάση απέναντι στο αίτημα για αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και το δεύτερο ο σοβαρός προβληματισμός που κατέθεσε για τα αιολικά πάρκα σε μεγάλα υψόμετρα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όμως δεν μπορούμε να καταστρέψουμε ότι μας χάρισε η φύση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι σέβεται τους προβληματισμούς που του είχαν κατατεθεί νωρίτερα για το αιολικό στο Περιστέρι. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν με πολύ μεγάλη προσοχή όλα τα αιολικά σε μεγάλα υψόμετρα καθώς πέρα από την κύρια δραστηριότητα δημιουργούν προβλήματα και στη φάση της κατασκευής.

Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη των δήμων μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης» όπως και περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα καθώς μαζί με τον τουρισμό μπορούν να αποτελέσουν την βαριά βιομηχανία.

«Γνωρίζω τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, είχα δεσμευτεί ότι θα λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ελληνοποιήσεις, αυτό γίνεται και θα επιμείνουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε κάνε σημαντικά βήματα και επιδιώκουμε μία οικονομία που θα στηρίζεται στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε καταγράψει όλα τα αιτήματα και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να δώσουμε λύσεις» κατέληξε ο Πρωθυπουργός ο οποίος νωρίτερα είχε ακούσει αιτήματα και προβλήματα από τοπικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές έθεσε στον Πρωθυπουργό το σύνολο των θεμάτων της περιοχής.

Τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο που θα ενώνει όλα τα χωριά των Τζουμέρκων αλλά την ευρύτερη περιοχή με τα Τρίκαλα έτσι ώστε να λυθούν προβλήματα αλλά και να δημιουργηθούν προοπτικές για τον τουρισμό.

«Τα Τζουμέρκα είναι η ομορφότερη περιοχή της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Σεντελές έθεσε το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάνοντας γνωστές τις αντιδράσεις στο αιολικό του Περιστερίου ενώ ζήτησε να ενταχθεί ο Δήμος στην πρώτη ομάδα των ΟΤΑ όπου θα εκπονηθούν πολεοδομικά σχέδια.

«Τα Τζουμέρκα μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Είναι μία περιοχή εξαιρετικού κάλλους όπου ο επισκέπτης βλέπει ακόμη εικόνες της παλιάς Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα σημειώνοντας ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν ενεργή στήριξη στον κλάδο.

Τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται με την αύξηση της τιμής στο πρόβειο γάλα.

Σημείωσε ότι απαιτείται διευκόλυνση των διαδικασιών ώστε να δημιουργηθούν μικρές μονάδες σε περιοχές όπως τα Τζουμέρκα με προϊόντα ονομασίας προέλευσης που σημαίνει προστιθέμενη αξία.

Τόνισε δε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την στήριξη της φέτας ώστε να αποκλειστεί η μέθοδος της υπερδιήθησης.

Αναφερόμενος στη γέφυρα της Πλάκας είπε ότι η ολοκλήρωση της αποτελεί μία τεράστια επιτυχία η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία.

Έθεσε το αίτημα για αναστήλωση και της Γέφυρας Κοράκου ενώ αναφερόμενος στις οδικές υποδομές τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσής τους όπως και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών.

Μεταξύ των άλλων ζήτησε οριστική λύση για τον δρόμο προς το Συρράκο και τους Καλαρρύτες με αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στο Μαυρολάγκαδο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη λειτουργίας των υδροηλεκτρικών Μεσοχώρας και Συκεών ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το αιολικό στο Περιστέρι καθώς αλλάζει την φυσιογνωμία της περιοχής στην οποία, πέρα των άλλων, κατασκευάζεται το μεγάλο ορειβατικό μονοπάτι της Ηπείρου.

«Κάποια μέρη πρέπει να τα σεβαστούμε. Όχι να φτιάχνουμε κάτι και να χαλάμε κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτό που λύνει τα θέματα είναι η συνεργασία.

Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαίτσης θέτοντας το θέμα υποστελέχωσης του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ο αριθμός υπαλλήλων είναι ελάχιστος και οι υποχρεώσεις ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου Αιμίλιος Πατσούρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ειδικό επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα και ορεινά μέρη ενώ ζήτησε πίστωση 150 χιλιάδων ευρώ για την αντικατάσταση της στέγης στο σχολικό συγκρότημα.

Εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών της περιοχής μίλησε ο κ. Άγγελος Ζώνιος επισημαίνοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών. Τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και ανάπτυξης διαφορετικών μορφών τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι ο εναλλακτικός τουρισμός πρέπει να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει. Επανέλαβε κλείνοντας την ανάγκη να μην θιγεί η περιοχή από αιολικά πάρκα.

Ο Πρόεδρος του Συρράκου Γιώργος Βαίτσης ανέφερε ότι την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάδειξης των δύο παραδοσιακών οικισμού, του Συρράκου και των Καλαρρυτών. Σημείωσε την ανάγκη ειδικού προγράμματος για την στήριξη των οικισμών αυτών ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία τους και να αποφευχθούν αλλοιώσεις των ακινήτων.

Στην συνάντηση μίλησαν ακόμη κι άλλοι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως στο Κέντρο Υγείας, στο Ορειβατικό Καταφύγιο και σε επιχειρήσεις της περιοχής καταθέτοντας προβλήματα αλλά και μιλώντας για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων ενώ τελευταίος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.

Κι αυτός επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο που θα εξυπηρετεί όλα τα Τζουμέρκα ενώ παράλληλα η περιοχή πρέπει να συνδεθεί επαρκώς και με ασφάλεια με τα Τρίκαλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ