Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες… Μεγάλες καταστροφές σε ελιές και εσπεριδοειδή

elies sigkom

elies sigkom

Πριν από έναν χρόνο ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου έκλαιγε στην κυριολεξία λόγω των τεράστιων καταστροφών από την παρατεταμένη κακοκαιρία και τις βροχοπτώσεις… Φέτος, την ίδια εποχή ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου θρηνεί εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί από την παρατεταμένη καλοκαιρία και την ανομβρία.

Ελιές και εσπεριδοειδή στην Άρτα και την Θεσπρωτία κινδυνεύουν με ολική καταστροφή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Θεσπρωτία καλλιεργείται περίπου ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα, στην συντριπτική πλειοψηφία μη αρδευόμενα.

Σήμερα ο καρπός είτε πέφτει από τα δέντρα, είτε αφυδατώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για βρώση αλλά ούτε και για παραγωγή λαδιού.

Η ανομβρία των τελευταίων μηνών, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα κυρίως στις ελιές αλλά και στα εσπεριδοειδή της Θεσπρωτίας.

«Οι ελιές μοιάζουν με σταφίδες που έχουν μείνει πολύ καιρό ανοιχτές.. Είμαστε σε απόγνωση.. Μία ο παγετός, μία οι πλημμύρες, τώρα η καλοκαιρία…»… Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες που σε πολλές περιοχές της Ηπείρου περιμένουν από τον Ιούνιο μία βροχή, η οποία δεν έρχεται..

Κι αν έρθει όμως το επόμενο διάστημα, μάλλον θα προσθέσει μεγαλύτερη ζημιά σε αυτήν που ήδη έχει γίνει. Άλλωστε η κατάσταση στην παραγωγή, χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη από γεωπόνους και ειδικούς.

Ακόμη και στους ελαιώνες που έχουν υποστεί πρώιμη βεβιασμένη ωρίμανση και έχουν αποκτήσει έντονο μωβ χρώμα, οι μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά μόνο το μέγεθος και το βάρους του καρπού.

Μεγάλες όμως είναι οι συνέπειες και στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, ειδικά του μανταρινιού, που χρειάζεται συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες για να αποκτήσει υψηλή ποιότητα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μανταρινιού στην Ήπειρο, ειδικά στο Νομό Θεσπρωτίας, εξάγεται. Οι εισαγωγείς ζητούν μανταρίνι συγκεκριμένων προδιαγραφών, που αφορά τόσο στη γεύση όσο και στο μέγεθος.

Φέτος τα μανταρίνια μοιάζουν με… καρύδια. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να καταλήξουν στην αγορά.

Τα μανταρίνια, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, αφού δέσει ο καρπός, παίρνουν νερό από το περιβάλλον και όχι από τις ρίζες του δέντρου.. Ακόμη και στην περίπτωση που θα ήθελαν να ψεκάσουν τα δέντρα, πράγμα που θα είχε πολύ υψηλό κόστος, είναι αδύνατο να το κάνουν αφού έχουν στεγνώσει και τα αρδευτικά δίκτυα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους που αγωνίζονται στην ύπαιθρο.. Η οικονομική κατάσταση και τα μέτρα, τους έχουν προσθέσει απίστευτα βάρη…. Και η χαριστική βολή ήρθε από τον καιρό και δη την καλοκαιρία…

{jathumbnail off}