Σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία

girokomeio

Σαρωτικοί έλεγχοι ξεκινούν στους οίκους ευγηρίας όλης της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά του κορωνοιού σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους.

Η διάδοση του ιού σε αυτές τις δομές μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εξετάζοντας τα αριθμητικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι και τεστ σε 40 από τις συνολικά 294 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι, ενώ εργάζονται σε αυτά 5.800 εργαζόμενοι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000. Η εξάπλωση του κορωνοιού στα γηροκομεία όπου καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, προήλθαν από εργαζομένους ή επισκέπτες, όπως επισημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το προηγούμενο τριήμερο έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι σε 40 γηροκομεία και σε 52 προνομιακές δομές και κέντρα αποκατάστασης για παιδιά ΑΜΕΑ. Δεν εντοπίστηκαν προς το παρόν κρούσματα κορωνοιού, αλλά επιβλήθηκαν 8 πρόστιμα των 3.000 ευρώ για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης

Από σήμερα αυτοί οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, και θα επαναλαμβάνονται τακτικά καθώς κανείς δεν θέλει να δει σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε τέτοιες δομές σε Ιταλία και Ισπανίας, με εκατόμβες νεκρών ηλικιωμένων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους, γιατί δεν θα αντέξουν οι υποδομές υγείας”.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είχε χαρακτηρίσει ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γηροκομεία με την διασπορά του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ