ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών

Σε λειτουργία τίθεται το επόμενο διάστημα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε επώνυμες όσο και ανώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο και να προχωράει στον απαραίτητο έλεγχο.

Σχετική προαναγγελία έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση για KPMG για τους CFO .

Πώς θα λειτουργεί

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος.

Θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη.

Θα μπορούν να καταγγέλλουν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία που δεν κόβει αποδείξεις ή κάποιον που αποκρύβει φορολογική ύλη. Η καταγγελία μπορεί να αφορά ακόμα περιπτώσεις κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η καταγγελία θα βαθμολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι… βαθμολόγηση των καταγγελιών

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε επεξεργασία:

-με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο,

-με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος,

-με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,

-ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, ενώ

-ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Οι αρμόδιοι ελεγκτές, αφού θα αξιολογούν την καταγγελία, θα προχωρούν σε αρχικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν όσα καταγγέλλονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οσες υποθέσεις συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα κατηγοροποιούνται για άμεσο εξονυχιστικό έλεγχο.