Σήμα κινδύνου για τις θαλάσσιες χελώνες εκπέμπει ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που εντοπίζονται στην περιοχή.
Ευχή ή κατάρα, αναρωτιέται ο Φορέας στην ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει μία λεπτομερή αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται.
Η καταγραφή των νεκρών θαλάσσιων χελωνών και αυτό το καλοκαίρι πήρε φωτιά. Συνεχίζεται η θερινή σεζόν με αυξημένα κρούσματα εκθαλάσσωσης νεκρών ζώων και αυτή τη βδομάδα με επιπλέον χελώνες. Η ματαιοδοξία του ανθρώπου ότι μπορεί να ελέγξει το οικοσύστημα και να το φέρει στα μέτρα και τα σταθμά του έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta αποτελούν ένα σπάνιο στολίδι στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αμβρακικού Κόλπου. Επίσης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους λουόμενους, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τον πληθυσμό των μεδουσών στο ζεστό Κόλπο και δεν επιδιώκουν κανέναν ανταγωνισμό με τους ψαράδες.
Αντίθετα, φαίνεται ακατανόητο το γεγονός ότι μερικοί δραστηριοποιούνται για να σκοτώνουν ένα ομολογουμένως εύσωμο και άκακο ζωντανό, το οποίο «κουβαλάει στην πλάτη του» ζωή τόσων ετών. Απαιτούν λίγο σεβασμό λοιπόν, διότι είναι μια μεγάλη επένδυση της Φύσης. Συγκεκριμένα, για να ενηλικιωθούν περνάν τα 15 πρώτα χρόνια της ζωής τους και είναι σύνηθες τεκνοποιούν στα 30 τους. Περίπου όπως και ο άνθρωπος δηλαδή.
Θα θέλαμε άραγε να φανταστούμε τις συνέπειες μιας παράλογης επίθεσης στα γόνιμα μέλη ενός πληθυσμού …ανθρώπων;