Αιφνιδίασε το Συμβούλιο Διοίκησης με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

panepistimio eisodos

Το λιγότερο αιφνιδιασμό προκαλεί η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να «απελευθερώσει» την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Μάλιστα η απόφαση ελήφθη εν μέσω θέρους, απουσία φοιτητών και προσωπικού, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα χωρίς αντιδράσεις.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου μια διοίκησή επιχειρεί να απελευθερώσει τα δίδακτρα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε μια συγκυρία σοβαρής ακαδημαϊκής κρίσης αλλά και οικονομικής δυσπραγίας της κοινωνίας, όπου οι σπουδές καθίστανται όλο και περισσότερο εμπορεύσιμο αντικείμενο.

Μέχρι τώρα όλα τα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούσαν χωρίς δίδακτρα και σε αυτό οφείλεται ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών του Πανεπιστημίου, που τόσα έχει προσφέρει στις διεθνείς κατατάξεις του ΠΙ, αλλά και στις εξελίξεις του προσωπικού.

«Η επιβολή διδάκτρων σε ΠΜΣ του Πανεπιστημίου μας θα έχει σημαντικές ακαδημαϊκές επιπτώσεις, καθώς θα συρρικνώσει σημαντικά τον πληθυσμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, λόγω τους κόστους (διαβίωση και δίδακτρα), με άμεση συνεπαγωγή την μείωση των υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου μας με τον τρόπο αυτό θα συρρικνωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι πολιτικές για αποκλειστικές σπουδές εξ αποστάσεως ή δια αλληλογραφίας, οδηγούν με βεβαιότητα σε υποβαθμισμένα πτυχία και δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας που αταλάντευτα υπερασπιζόμαστε.

Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ΠΜΣ θα είναι αρνητική εξέλιξη για το ΠΙ, καθώς οδηγεί σε σπουδέςεμπόρευμα, γεγονός απαράδεκτο. Αποτελεί δε κατά την άποψή μας ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το συνολικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ. Αναλογιζόμενοι την έντονη επαναφορά της δημόσιας συζήτησης για την «αναγκαιότητα» αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το αν η πρόταση για τα ΠΜΣ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αποδοχή ενός νέο ακαδημαϊκού status» τονίζει ο Σύλλογος ΔΕΠ.

Τέλος ζητά άμεση ενημέρωση από το Συμβούλιο του Ιδρύματος όλης της ακαδημαικής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ