Αίτημα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης το οξύ πρόβλημα της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θέτει η παράταξη το «Κοινό των Ηπειρωτών» η οποία προ ημερών παρενέβη και δημόσια για το ίδιο θέμα.
Η παράταξη του Γιάννη Στέφου σημειώνει ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της ενεργειακής φτώχειας αλλά και το πρόβλημα της ρύπανσης.
Τονίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να προχωρήσει με σχέδιο πρόληψης και επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση για τις ΑΠΕ που θα στοχεύει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών.
Επομένως σε πρακτικό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφερειακή Αρχή να συζητήσει και να αποφασίσει:
• τις προτεραιότητες για την περιοχή μας με την άμεση χαρτογράφηση πρώτα των περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και τη χαρτογράφηση των αναγκών θέρμανσης των ευάλωτων νοικοκυριών που ζουν στις περιοχές αυτές.
• Τις παρεμβάσεις τόσο στο νέο Εξοικονομώ 2024 που προβλέπει αυξημένη επιδότηση για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας από τα νοικοκυριά αλλά και να απαιτήσει από την κυβέρνηση νέα στοχευμένα προγράμματα επιδότησης για την περιοχή της Ηπείρου, ιδιαίτερα στα Ιωάννινα, για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κτίρια με κακή απόδοση. Η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να ενημερώσει επίσης πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα «Απόλλων» στην Ήπειρο που αφορά την εγκατάσταση νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με τις απαιτούμενες καταναλώσεις των ωφελούμενων κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών.
• Την στήριξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων και παράλληλα να συμμετέχει σε αυτές κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθεσία στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, με ισχυρή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και στόχο την ενεργειακή δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης.
• το πλαίσιο διεκδικήσεων, σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς της Ηπείρου για την υλοποίηση από την κυβέρνηση σοβαρών και στοχευμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας με χρήση ΑΠΕ, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και ό,τι άλλο απαιτηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.