Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου απέστειλε, εμπρόθεσμα σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ., αίτημα και γραπτή εισήγηση για να συζητηθεί το θέμα «Το περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) έγκλημα της περιφερειακής αρχής Ηπείρου στον Γράμμο», στην συνεδρίαση της 31ης του Οκτώβρη.
Από την Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε γνωστό, ότι δεν έχει κατατεθεί με οποιαδήποτε μορφή (επερώτηση, αίτημα για συζήτηση με εισήγηση) άλλο αίτημα για την υπόθεση του Γράμμου. «Δίνεται έτσι η δυνατότητα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στο Π.Σ., χωρίς τον περιορισμό (ερώτηση-απάντηση) των επερωτήσεων, μετά και την δημόσια δέσμευση του γαλάζιου περιφερειάρχη στην συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής της 15ης του Οκτώβρη, ότι το θέμα θα συζητηθεί, διότι «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!» αναφέρει η ΛΑΣΥ σε ανακοίνωσή της.
Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
Η σημερινή δημοσίευση της επίσημης απάντησης του ΟΦΥΠΕΚΑ σε ερώτηση του site epiruspost,: «Για κάθε έργο ή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε περιοχές του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 ανεξάρτητα αν αυτά εμπίπτουν σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή όχι, απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 5, περ. ιστ του Ν. 4685/2020 (Α 92) η γνώμη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Για την εν λόγω δραστηριότητα δεν έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.» επιβεβαιώνει μία από τις πλευρές του ζητήματος που θέτει η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ.
Η εισήγηση επίσης αναφέρει : «Δεν είναι το πρώτο έγκλημα της περιφερειακής αρχής. Το ίδιο συνέβη και στο έγκλημα στο οικοσύστημα του Λούρου, με κατάληξη τον έλεγχο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τελικά το πρόστιμο των 180.000 χιλ ευρώ, το οποίο δεν το χρεώθηκε ο θύτης-Περιφερειακή Αρχή, αλλά ο Ηπειρώτικος λαός.
Το κοινά σημεία με το έγκλημα στον Λούρο και στον Γράμμο είναι η απαξίωση κάθε πρόνοιας για την έκδοση μελέτης και αδειοδότησης-γνωμοδότησης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και αρμόδιους φορείς, αλλά κυρίως η άρνηση της περιφερειακής αρχής να αποδεχτεί οποιαδήποτε ευθύνη της και ως προς την διαδικασία (απευθείας αναθέσεις, έλλειψη μελετών, σεβασμός στην ευαισθησία προστατευόμενων περιοχών) αλλά και ως προς το καταστροφικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε η περιφερειακή αρχή, όπως ακριβώς και στην ιστορία του εγκλήματος στον Λούρο, ότι ακόμα και στο ψέμα ότι εκτελεί «αποκατάσταση βατότητας σε υφιστάμενο δρόμο», όταν η παρέμβαση αφορά σε προστατευόμενη περιοχή NATURA, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για να εκδώσει απαλλακτικό από περιβαλλοντικές μελέτες, ΟΦΕΙΛΕΙ να στείλει αίτημα γνωμοδότησης στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Τα νέα στοιχεία στο έγκλημα στο Γράμμο είναι 1ον το «βουνό» από ψέματα τα οποία χρησιμοποίησε η περιφερειακή αρχή για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του έργου, αποκρύπτοντας μέχρι και σήμερα την ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ του έργου και η 2ον η αδιατάρακτη συνέχιση διάπραξης του εγκλήματος, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ακόμα και μετά τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, ακόμη και μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Περιφερειάρχη στον επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., κατά την συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής στις 22-10 ότι «ο δρόμος στον Γράμμο είναι δικαίωμά μου!!!».
Βέβαια το πολιτικό θράσος του γαλάζιου περιφερειάρχη εδράζεται στο συγκεκριμένο έδαφος μιας άγριας ταξικής πολιτικής, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προστασία της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Είτε ο στόχος είναι η κατάμαυρη «πράσινη» μετάβαση που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ως βασική στρατηγική της ΕΕ, είτε ο στόχος είναι η τουριστική αξιοποίηση κάθε γωνιάς και βουνοκορφής της χώρας αρκεί να φέρνει κέρδη. Ακόμη κι αν ο ελληνικός λαός «πρέπει να μένει σπίτι του για να μην ενοχλεί τους τουρίστες».
Η εισήγηση καταλήγει :Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου:
– Να καταδικάσει το έγκλημα που συντελείται εν εξελίξει στις κορυφογραμμές του Γράμμου, σε προστατευόμενη περιοχή Natura, σε τόπο με τεράστια ιστορική αξία που δεν μπορούν οι μπουλντόζες της περιφέρειας να εξαφανίσουν, όπως εξαφανίζουν τα μονοπάτια.
– Να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής
– Να δεσμευτεί ότι καμία άλλη διάνοιξη, συντήρηση, αποκατάσταση βατότητας δεν θα αποφασιστεί στο μέλλον, με πρόσχημα την ύπαρξη αυτού του νέου δρόμου, ώστε να μην υπάρξει συνέχεια στο έγκλημα.
– Να καταδικάσει την κατ΄εξακολούθηση παραπλάνηση της περιφερειακής επιτροπής από τον Περιφερειάρχη, με εισηγήσεις των οποίων το θέμα δεν έχει καμία σχέση με την τελική στόχευση της απόσπασης πλειοψηφικής απόφασης για την χρήση πιστώσεων, όπως αυτή της «αποκατάστασης βατότητας ως το μνημείο Γκέσου», που αποτέλεσε την τυπική απαρχή της καταστροφής στον Γράμμο.