Απολογισμό έργου αλλά και πολλές αιχμές για τις ελληνοποιήσεις στο γάλα περιέχει η επιστολή της απερχόμενης διοίκησης του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Την επιστολή, που δημοσιεύει το agronews, υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ,καθηγητής Νίκος Κατής και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Μπακαλέξης, γίνεται μνεία της 17μηνης θητείας τους στην διοίκηση του οργανισμού, οι οποία όπως υποστηρίζουν περιελάμβανε σημαντικές δράσεις όπως αυτή της προώθησης της Φέτας στο εξωτερικό υπό τον ΝΟVACERT, και των εντατικών ελέγχων γάλατος.
Σε κάθε περίπτωση αναφέρουν στην επιστολή «είναι προφανές ότι η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων του γάλακτος δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε μπορεί να επιτευχθεί με δηλώσεις πολλές φορές και αναρμόδιων προσώπων».
Μάλιστα, εκτιμούν πως μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ενδεικτικά σημειώνουν ότι θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί θεσμικό πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και το κρέας, τα αυγά, τις ελιές και άλλα προϊόντα του Πρωτογενούς τομέα και προστατεύει τόσο του παραγωγούς όσο κα τους καταναλωτές.
Σχολιάζοντας την διαφαινόμενη αυξητική τάση των τιμών στο γάλα, όπως αναφέρουν, δεν αυτή όπως λένε «δεν προέκυψε εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Υπουργού ΑΑΤ για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, οι οποίες ανησύχησαν τους διακινητές και συμμορφώθηκαν μέσα στο τρίμηνο που παρήλθε μετά τις εκλογές- λες και η προηγούμενη Πολιτική ηγεσία έκλεινε τα μάτια στις ελληνοποιήσεις.
Αντίθετα θεωρούμε ότι στην αυξητική τάση της τιμής του γάλακτος συνετέλεσε και η μείωση των αποθεμάτων φέτας, η οποία όμως δεν προέκυψε το τρίμηνο που μεσολάβησε μετά τις εθνικές εκλογές ούτε εντελώς τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα κυρίως των δικών μας δράσεων και προσπαθειών για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων του γάλακτος που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Ιούλιο 2019.».