Αλλαγές στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών ζητά ο Περικλής Μίγδος δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη, καθώς οι προβλέψεις του αφήνουν και πάλι τους μικρούς και ορεινούς δήμους χωρίς την δυνατότητα προσλήψεων.
Το ουσιαστικό πρόβλημα το δημιουργεί η διάταξη που προβλέπει ότι προσλήψεις μπορούν να γίνουν μέχρι 15% βάση του οργανογράμματος κάθε δήμου.
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, απέστειλε αίτημα προς την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στην ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Ηπείρου ζητώντας την άρση της συγκεκριμένης ποσόστωσης.
Στην επιστολή του αναφέρει:
«Η συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55-67+ όπως αποφασίστηκε θέτοντας νέους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής των Δήμων εξαφανίζει και την τελευταία δυνατότητα που υπήρχε να στελεχωθεί έστω και για δυο χρόνια σωστά ένας Δήμος ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. (π.χ. Ο αριθμός εργαζομένων που δικαιούται με τα νέα δεδομένα ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι ίσος με 15% του οργανογράμματος του Δήμου, δηλαδή 5 εργαζόμενους).
Ο Δήμος μας είχε προχωρήσει σε εξασφάλιση και δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό του για απασχόληση 32 ατόμων στο σύνολο των ειδικοτήτων: Οδηγών, Υδραυλικών, διοικητικών υπαλλήλων, ανειδίκευτων εργατών, οδοκαθαριστών και εργατών οικοδομικών εργασιών με το σύνολο των οποίων θα λυνόταν το πλήθος των καθημερινών προβλημάτων και των παγίων αναγκών τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου όσο και στους 86 οικισμούς της επικράτειας του.
Με την εφαρμογή του προγράμματος ως ίσχυε μέχρι τις 2 Αυγούστου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα απασχολούσε 32 εργαζόμενους όλων των παραπάνω ειδικοτήτων ενώ με τα νέα δεδομένα της συνέχισής του μόνο 5 εργαζόμενους εκ των οποίων απαραίτητα 2 Οδηγοί, 2 Υδραυλικοί, 1 Διοικητικό… διαλύοντας έτσι τον κάθε προγραμματισμό και σχεδιασμό επίλυσης των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας (καθαρισμό νεκροταφείων, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων, οδικών δικτύων, καθαρισμό φρεατίων, χαντακιών, συντηρήσεις Δημοτικών Κτιρίων κτλ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είχαν σοβαρό και κύριο επίσης ρόλο στην αντιπυρική περίοδο και φυσικά στον καθαρισμό εγκαταλειμμένων εκτάσεων, οικοπέδων και κοινοχρήστων χώρων στην τεράστια γεωγραφική έκταση του Δήμου μας.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ήδη εδώ και 3 χρόνια έχει σταματήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς 8μηνης εργασίας όπου ο Δήμος μας απασχολούσε 27 εργαζομένους και αν λάβει υπόψη τις συνταξιοδοτήσεις και τις νόμιμες μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός Δήμου διαπιστώνει με μαθηματική ακρίβεια την δεινή θέση που οδηγούνται οι μικροί Δήμοι.
Μέσα σε όλα αυτά ο νέος τρόπος συνέχισης του προγράμματος 55 – 67+ είναι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας για την επιβίωση των ορεινών Δήμων εντείνοντας το πρόβλημα της ερημοποίησης και εγκατάλειψης των περιοχών αφού αναγκάζει το πλήθος των ανθρώπων αυτών που αναζητούν εργασία να μετακινηθούν στο μεγάλα αστικά κέντρα ή να επιλέξουν τουριστικούς εποχικούς προορισμούς για εποχική εργασία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και η εικόνα εγκαταλειμμένων περιοχών αφού δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό να διατηρεί τον Δήμο νοικοκυρεμένο, και προσιτό παρέχοντας τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους δημότες του.
Γνωρίζουμε τις ανάγκες και είμαστε εδώ να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνουμε μάχες για την συγκράτηση του πληθυσμού και καταθέτουμε στο κράτος προτάσεις βιωσιμότητας των ορεινών περιοχών και επιστροφής νέων στα χωριά. Το πρόγραμμα 55 – 67+ έδινε την δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να φτάσουν στην συνταξιοδότηση, έδινε την δυνατότητα σε ανθρώπους σε μια δύσκολη ηλικία να βρουν δουλειά έστω και για δυο χρόνια, έδινε την δυνατότητα σε ανθρώπους των ορεινών περιοχών να παραμείνουν στα όρια του Δήμου τους και να μην αναζητήσουν εργασία σε αστικά κέντρα, έδινε την δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους τους που είναι κυρίως άνθρωποι τρίτης ηλικίας, έδινε την δυνατότητα πρόσβασης σε εργασία και επανένταξη στην κοινωνία σε ανθρώπους που είχαν δυσκολία να βρουν δουλειά λόγω ηλικίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Δήμου μας και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι ορεινοί Δήμοι με το πλήθος οικισμών και την τεράστια γεωγραφική έκταση τους καθώς και όλων των στοιχείων που προϋποθέτουν για τις περιοχές αυτές να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και κοινωνικοί λόγοι, ζητάμε όπως:
Για τους ορεινούς Δήμους στα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67+ να μην υπάρχει πλαφόν 15% επί του οργανογράμματος του Δήμου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό προσληφθέντων αλλά να υπάρχουν κριτήρια που να εξυπηρετούν το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες και να επιτυγχάνει ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα για την ανάταση των ορεινών περιοχών».