O αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Carlyle βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για μια σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα στα πλαίσια της επενδυτικής προσπάθειας ύψους 7,5 δις περίπου και τη δημιουργία του Carlyle Europe Partners VI fund που ξεκίνησε το 2022.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τουEpiruspost, μια από τις επενδύσεις που συζητούνται και μάλιστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι η κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα, με προϋπολογισμό περίπου 90 εκ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο του αρχικού του προϋπολογισμού των 50 εκ.
Οι προετοιμασίες που έχουν ήδη γίνει αναφορικά με τον καθορισμό του επιχειρηματικού σχεδίου (Businessplan), του Masterplan αλλά και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δείχνουν τη σοβαρότητα της πρόθεσης του Carlyle να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του έργου. Σκοπός είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, προκειμένου η κατασκευή του Πάρκου να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.
Η επένδυση αυτή δεν αφορά μόνο την κατασκευή ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για τη δημιουργία μιας καινοτόμου κοινότητας. Η πρόταση να ενταχθεί στο έργο και επιπλέον χώρος για τη δημιουργία κοινοτήτων στυλ “SiliconValley”, με σπίτια, χώρους εστίασης και αναψυχής, δείχνει τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που θα είναι ελκυστικό για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και επενδυτές.
Αυτή η επένδυση θα αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για την περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία.
Αναμφίβολα, η επένδυση του Carlyle στα Ιωάννινα έχει το δυναμικό να μετασχηματίσει την περιοχή σε έναν πόλο έλξης για την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
Με τη σωστή υλοποίηση και την υποστήριξη από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση, αυτή η επένδυση μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για την ελληνική οικονομία συνολικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και απομένει ο καθορισμός κάποιων τελευταίων λεπτομερειών, όπως η διάρκεια της μίσθωσης της έκτασης (η εταιρεία φέρεται να προτείνει περισσότερα από 50 έτη), η αγορά/απαλλοτρίωση γειτονικών εκτάσεων και η διασφάλιση της αναβάθμισης των δικτύων κοινής ωφελείας που φθάνουν στην περιοχή ώστε να υπογραφεί το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας και να πάρει σάρκα και οστά η επένδυση αυτή.
Μάλιστα, όπως έχει επιβεβαιώσει το Epiruspost, στην ατζέντα της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Άννας Μπατιστάτου, βρίσκεται ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επενδυτών, καθώς ένας από τους όρους που θέτουν είναι η διασύνδεση της επένδυσης με το Πάρκο και τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν εκεί, ενώ προτείνεται στα πλαίσια της επένδυσης και η δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου, στα πρότυπα του ΙΤΕ, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό, ήδη κλήθηκε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Η/Υ να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων από το επόμενο (2025-2026) ακαδημαϊκό έτος, ώστε να μπορέσουν οι απόφοιτοι να στελεχώσουν τη μεγάλη αυτή επένδυση.
–-Όλα τα παραπάνω συνέβησαν επειδή ήταν Πρωταπριλιά.. Καλό μήνα