Σε κοινή γραμμή πλεύσης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν με στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Πίσω από τις αντιδράσεις που προκαλούν οι διαρροές για το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών και οι δύο, βλέπουν κύκλους της αντιπολίτευσης!!! Το Δημοκρατικό κόμμα φωτογραφίζει ο Μπουσάτι, τη Νέα Δημοκρατία ο Κοτζιάς.
Η ουσία είναι ότι το θολό τοπίο που καλύπτει την θεματολογία αλλά και οι διαρροές ή δηλώσεις που γίνονται και από τις δύο πλευρές, δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.
Αντίθετα δίνουν τροφή για πολλά σενάρια, όπως συνέβη στην περίπτωση του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Επιτρόπου Χαν, με τα «λεκτικά λάθη» όταν αναφέρονταν στα σύνορα!
Με αφορμή λοιπόν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, σε δηλώσεις που έκανε στο Epiruspost κάνει ορισμένες πολύ ουσιαστικές επισημάνσεις.
Οι επισημάνσεις αυτές επικεντρώνονται στις διεκδικήσεις των Τσάμηδων αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα, επισημαίνει ο κ. Μπέζας, για τα οποία θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες απαντήσεις:
- Αν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «δε δέχθηκε, ούτε πρόκειται να συζητήσει θέμα Τσαμουριάς» με τους Αλβανούς, τότε γιατί εξισώνει τον αλβανικό αλυτρωτισμό περί Τσαμουριάς με την Βόρειο Ήπειρο; Είναι απορίας άξιο πως δέχεται ότι το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» δεν είναι αλυτρωτικό αλλά περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ενώ ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» σηματοδοτεί αλυτρωτισμό.
Στην Βόρειο Ήπειρο, όμως, υπάρχει ελληνική εθνική μειονότητα, με την ιστορία, τις εκκλησίες, τα σχολεία και τις περιουσίες της. Επιπλέον, υπάρχει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που αναγνώρισε το αυτόνομο κράτος της Βορείου Ηπείρου, με εγγυήτριες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και το οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχει διανοηθεί να απεμπολήσει. Στην αποκαλούμενη Τσαμουριά, τι υπάρχει;
- Αν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η χώρα μας «οφείλει να εφαρμόσει, μέσω της άρσης του εμπολέμου, το διεθνές δίκαιο για τις αλβανικές περιουσίες υπό καθεστώς μεσεγγύησης», τότε γιατί δεν ζητάει το ίδιο από την αλβανική πλευρά για τις λεγόμενες «τσάμικες» περιουσίες, να εφαρμοστεί δηλαδή η ευρωπαϊκή νομολογία για τις δημευθείσες περιουσίες της τσάμικης κοινότητας.
Και, κυρίως, γιατί δεν ζητάει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο που προστατεύει τις εθνικές μειονότητες, για τις περιουσίες στην Αλβανία των μελών της ελληνικής μειονότητας; H Αλβανία είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής νομολογίας;